Els acusats de l'assalt al Trasgos es vantaven d'haver comès un robatori 'de pel·lícula'

Un testimoni va canviar la declaració perquè els lladres el van amenaçar

El fiscal, Enrique Barata, sosté que alguns dels amics dels suposats autors de l'assalt mortal es van dedicar a pressionar testimonis clau per evitar que declaressin. De fet, a banda dels dos presumptes autors materials, Mehdi Touil i Aalae Eddine Toulali, també acusa dues persones més, Tamara Bile i Cristian Ludin León, per un delicte contra l'administració de justícia per interferir amb els testimonis i un altre de receptació per revendre objectes robats. 

Tots els acusats coincidien sovint en un pis ocupat. És aquí on els lladres van portar el botí després d'assaltar el bar Trasgos a primera hora del matí. Aquest dimarts, en la segona jornada del judici, han declarat els inquilins del pis que aquell matí haurien vist els lladres entrant amb la màquina de tabac i nombroses ampolles d'alcohol robades del bar.

Un dels testimonis ha assegurat que estava dormint quan es va despertar per soroll. Quan es va aixecar, va sortir de l'habitació i va veure els dos principals acusats amb la màquina de tabac. "Vaig començar a cridar que s'emportessin allò, que no volia problemes", ha afirmat el jove que exposa que de seguida es va imaginar que la màquina era robada. A més, ha relatat que va sentir com Toulali li deia a Touil que havia estat un robatori "de pel·lícula" perquè havia deixat fora de combat l'home que hi havia dins el bar a cops d'ampolla.  

El testimoni assegura que va amenaçar amb anar a la policia però entre tots el van calmar. "Vaig dir que si em detenien diria la veritat però al final no vaig anar a comissaria", ha explicat.  

Un altre dels testimonis ha començat negant tot allò que va dir en la declaració que va fer davant el jutjat d'instrucció i ha assegurat que ho va fer perquè els Mossos el van coaccionar. Finalment, i després que li recordessin en més d'una ocasió que mentir suposava cometre un delicte, ha confessat que havia canviat la versió perquè tenia "por" dels acusats i perquè no volia problemes. Després d'això, ha reconegut que aquell dia va veure els dos acusats amb el botí i que explicaven amb detall què havia passat durant el robatori.  

Els lladres van entrar al bar i van agredir de forma "brutal" la víctima, que era l'encarregat d'obrir el local als matins. Com a resultat de l'agressió, la víctima va patir ferides com fractura de diversos ossos de la cara i del nas i hematomes i contusions al crani i al cervell. Va estar ingressat al Trueta un mes i després el van traslladar a l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès), on va estar ingressat per fer-li un seguiment clínic per la neurosis greu que patia arran de les ferides. A mitjans juliol, però, va patir "un greu empitjorament sobtat" per meningitis secundària i va morir.

Assassinat i robatori amb violència

El fiscal considera que Mehdi Touil i Aalae Eddine Toulali són culpables d'un delicte d'assassinat amb traïdoria i un altre de robatori amb violència. Per a Touil demana una pena de 23 anys de presó perquè li aplica un agreujant de reincidència. Per a Toulali demana 22 anys de presó. En matèria de responsabilitat civil, demana que els dos autors de l'assalt mortal indemnitzin dos germanes de la víctima amb 100.000 euros i 50.000 per a un nebot.  

L'acusació pública acusa els altres dos implicats, Tamara Bile i Cristian Ludin León, d'un delicte de receptació per vendre's objectes robats i d'un altre contra l'administració de justícia per intimidar dos testimonis. Per a ells demana 8 anys de presó per a cadascun i que paguin una multa de 3.360 euros.

Les defenses, amb els lletrats Joan Pere Zapata, Narcís Badosa, Eva Puerto i Josep Oriol Roig, neguen els acusacions i demanen que absolguin els quatre acusats.