Girona posa normes per obrir clubs de fumadors de cànnabis

El ple aprova una moció en favor de la continuïtat de la Torraspapel de Sarrià de Ter

El ple ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups -i només l'abstenció del PPC- una ordenança que regula l'obertura de clubs de fumadors de cànnabis. Actualment a Girona hi ha dos clubs d'aquest tipus i l'ajuntament havia rebut algunes peticions d'informació per a obrir nous establiments. Davant d'aquesta situació, i com que no hi ha cap llei autonòmica que ho reguli, l'alcalde va signar un decret d'alcaldia el 4 d'abril per vetar l'obertura de nous clubs de fumadors a l'espera de redactar una ordenança específica. 

Normes a complir si es vol obrir un club de fumadors

En només un mes, l'ajuntament ja ha enllestit l'ordenança que s'emmiralla en el text aprovat a finals d'abril a l'Ajuntament de San Sebastià, el primer consistori a nivell estatal en regular l'obertura d'aquests establiments. En línies generals, l'ordenança estableix les normes que cal complir si es vol aconseguir una llicència per obrir un club de fumadors de cànnabis.

Per exemple, caldrà que l'entitat que fa la petició sigui una associació d'usuaris degudament inscrita al registre públic d'associacions, i que tingui caràcter públic i no lucratiu. A més, s'estableix que calen unes distàncies mínimes entre els clubs i els centres educatius (300 m), els centres de salut (500m) i també entre els mateixos establiments (500m). La norma també estableix que els locals hauran de complir amb unes condicions de seguretat, salubritat i higiene com, per exemple, comptar amb extracció de fums o un horari concret. 

Caldrà fer guia de bones pràctiques

El regidor d'Urbanisme i Activitats, Carles Ribas, ha explicat que els dos clubs que fins ara estaven operatius a la ciutat podran seguir amb la seva activitat perquè compleixen els requisits de l'ordenança. A més, ha dit que caldrà fer una guia de bones pràctiques i un protocol de convivència. CUP i ICV han demanat que per a elaborar aquests documents es compti amb les aportacions de les dues associacions que ja tenen oberts clubs de fumadors de cànnabis a la ciutat. Així mateix, tots els grups han felicitat el regidor per la celeritat amb la que ha portat al ple aquesta nova normativa. 

L'únic grup que ha expressat els seus recels ha estat el del PPC. La portaveu, Concepció Veray, ha lamentat que no hi hagi hagut un "debat a fons" sobre aquesta qüestió. "Estem donant per fet que estem d'acord i donem per bons els clubs i les substàncies que s'hi consumeixen i estem parlant de cànnabis, no d'una cosa normal", ha declarat Veray. El regidor d'Urbanisme i Activitats, Carles Ribas, ha criticat la portaveu popular per "emetre judicis de valor sobre un tema tan delicat com les drogues". "Aquí parlem d'una regulació per obrir activitats que, si no féssim aquesta ordenança, s'obririen sense control; no estem parlant del lliure comerç ni de la venta de cap substància estupefaent", ha manifestat Ribas. "Tenim una realitat i hem d'establir unes regles de joc", ha conclòs el regidor. 

Al costat de la Torraspapel de Sarrià de Ter

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha presentat per la via d'urgència una moció en suport de la continuïtat de la Torraspapel a Sarrià de Ter, que el 30 d'abril va anunciar que iniciava el procés per tancar després de 70 anys, deixant 132 treballadors al carrer. La fórmula de presentar la moció ha estat poc corrent ja que ha estat l'alcalde del poble veí, Roger Torrent (ERC), qui ha defensat el text, convidat per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. "Ens sentim molt proper el fet que Torraspapel tanqui", ha reconegut l'alcalde de la capital. Torrent, assegut al costat de l'alcalde de Girona, ha estat l'encarregat de fonamentar la moció. 

El text s'ha aprovat per unanimitat i vol mostrar el "recolzament i solidaritat" als 132 treballadors que veuen amenaçat el seu lloc de treball, així com constatar la importància que la planta ha tingut per a l'estructura econòmica no només del poble sinó també de l'àrea urbana de la ciutat durant els més de 70 anys de vida. "Per Sarrià de Ter i també per Girona ha estat un pilar fonamental de la seva economia i també des del punt de vista social, havia arribat a tenir un miler de treballadors", ha manifestat l'alcalde de Sarrià de Ter, el republicà Roger Torrent, que ha alertat que pel poble seria "un cop molt dur" que la fàbrica tanqués. 

El text també insta totes les parts implicades en el procés a negociar una solució que passi per assegurar la viabilitat de la fàbrica per tal "d'assegurar el futur i protegir els llocs de treball". Directament, la moció demana a la Generalitat que s'impliqui per fer de mediadora en el cas. L'alcalde de Sarrià ha defensat que la planta és viable i ha dit que faran tot el que estigui al seu abast per demostrar-ho. Segons Torrent, els arguments per tancar no són per manca de productivitat o pèrdues sinó per una "decisió estratègica de la direcció de deslocalitzar l'activitat a d'altres plantes del grup". 

Tots es grups han volgut mostrar la seva solidaritat al poble veí i s'han posat al costat dels treballadors i oferir-los el seu suport per si cal emprendre qualsevol acció per aturar el tancament de la planta. 

Minut de silenci a l'inici del ple

Durant el ple d'aquest dilluns també s'ha guardat un minut de silenci en record del periodista gironí Jordi Vilamitjana -que va morir la setmana passada- i la presidenta de la Diputació de León, Isabel Carrasco, assassinada aquesta tarda a trets. 

D'altra banda, el ple també ha aprovat el renovament del Defensor de la Ciutadania, Ramon Llorente, que estarà al capdavant del càrrec durant cinc anys més.