La formació professional té cada cop més tirada entre els alumnes gironins. Fa tres anys, només tres de cada deu joves que seguien estudiant després de l'ESO escollien fer un cicle formatiu i la resta es decantava pel batxillerat.
La previsió per al curs vinent és que pràcticament la meitat dels estudiants vagin a fer un cicle formatiu. L'aposta per ampliar i diversificar l'oferta i la incorporació de la formació professional dual (que permet fer formació remunerada a les empreses) són factors que, per al Departament d'Ensenyament, expliquen aquest canvi de tendència. "La formació professional ha guanyat prestigi", ha manifestat el director dels serveis territorials, Albert Bayot.
El Departament d'Ensenyament ofereix per al curs vinent un total de 18.600 places per a estudis de batxillerat i cicles formatius de primer i segon cicle. El departament preveu que hi haurà pràcticament la mateixa demanda de cicles formatius de grau mitjà que de places per fer batxillerat, una tendència que s'ha anat capgirant en els darrers tres cursos. Fins ara, sempre calia oferir més places de batxillerat perquè, un cop acabat l'ESO, els joves es decantaven majoritàriament pel batxillerat.
El curs vinent, però, Ensenyament ofereix 7.470 places en batxillerat (120 més que aquest curs) i 7.200 per a cicles formatius de grau mitjà (180 places més que aquest any), el que suposa una oferta pràcticament igual per a un i altre itinerari. Segons ha destacat el director dels serveis territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, aquest canvi de tendència s'explica perquè la formació professional ha anat guanyant "prestigi" i ha incorporat ofertes "més atractives" per als joves. L'objectiu és arribar als estàndards europeus del 60% dels alumnes fent formació professional i el 40% fent batxillerat.
"Tots els cursos que hem anat afegint venen suggerits pels propis instituts o per les empreses o gremis de la zona, això és molt important", ha destacat Bayot, que també remarca la bona acollida de la formació professional dual. Aquesta nova modalitat, iniciada fa tres anys, consisteix en compaginar l'aprenentatge a les aules amb part de la formació a la mateixa empresa (com a mínim un terç de les hores), on els alumnes tenen contracte o estan becats i reben un sou.
Creuix l'aposta per la formació dual
Quan aquesta modalitat es va iniciar el curs 2012-2013, el departament va oferir 15 places a només un institut i tenia convenis amb tres empreses perquè els alumnes hi anessin a fer d'aprenents. Per al curs vinent, en canvi, es preveuen oferir 305 places a un total de tretze centres, i ja hi ha acords amb un centenar d'empreses i entitats.
Aquest tipus de formació va començar pels sectors més industrials però, segons ha assenyalat Bayot, s'hi ha anat sumant altres àmbits com el de l'hostaleria o el d'atenció a les persones amb dependència. "És una oferta molt atractiva perquè és molt pròxima a l'empresa i els alumnes ja reben un sou des del segon any estudiant", ha manifestat.
Tot i l'augment de l'oferta, la formació professional dual només suposa el 2,5% de les places de de formació professional de cicles formatius de gran mitjà i grau superior.
El director dels serveis territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, ha volgut destacar també l'esforç que s'ha fet per augmentar l'oferta de cicles formatius. En tres anys, s'han afegit 41 noves propostes i s'han reforçar comarques com l'Alt Empordà (set cicles nous), el Gironès (12 cicles nous) o la Selva (nou cicles nous).
Bescanó, pioner en idiomes i noves tecnologies
Entre les novetats més remarcables de l'oferta d'estudis postobligatoris destaca el batxillerat experimental de tardes a l'institut La Miquela de Bescanó. Tot i que és un institut que per la planificació d'Ensenyament no hauria d'oferir batxillerat, el departament ha acceptat una proposta que els han fet des del centre per considerar-la "singular i d'excel·lència".
Es tracta d'un centre que s'ha especialitzat en projectes d'intercanvi europeus durant l'ESO i ha presentat una proposta que té com a diferent el fet que es fa de tardes i que les classes s'imparteixen en castellà, català i anglès. A més, és un institut que aposta fermament per les noves tecnologies ja que totes les aules són interactives i els alumnes treballen amb Ipads. El curs vinent s'ofereixen 70 places per a les modalitats de batxillerat humanístic-social i el científico-tecnològic.
Ampliació de l'oferta de batxillerat artístic
Albert Bayot també ha destacat que han fet un esforç per acostar els estudis de batxillerat artístic a totes les comarques. Tot i no ser un estudis amb una gran demanda, el director dels serveis territorials ha destacat la importància que a partir del curs vinent ja hi haurà instituts de totes les comarques que oferiran aquesta modalitat.
Aquest any s'hi incorpora la modalitat 2 (Arts escèniques, música i dansa) a Sant Feliu de Guíxols. Ja s'imparteix batxillerat artístic a Olot, Figueres, Banyoles, Amer, Girona, La Bisbal, Blanes, Lloret de Mar i Sant Feliu de Guíxols. A més, els alumnes de la zona de muntanya poden escollir també anar a Vic o la Seu d'Urgell.