Traslladen a la UAB el tauró capturat al Cap de Creus

L'animal pesa 220 quilos i medeix 4,70 metres

La Generalitat ha traslladat el tauró guineu que es va enredar a la xarxa d'un pescador del Port de la Selva (Alt Empordà) fins a la facultat de Veterinària de la UAB, on se li farà la necròpsia.

L'animal es trobava en una cambra frigorífica de la confraria de pescadors, i aquest matí els Agents Rurals han anat fins al lloc per mesurar-lo i pesar-lo. El tauró fa 220 quilos i medeix 4,70 metres. D'aquests, 3 corresponen a la seva extensa cua, amb la qual capturava les preses després d'estabornir-les (principalment sardines i arengades). El responsable de la xarxa de rescat de fauna marina del Departament d'Agricultura, Ricard Gutiérrez, explica que aquesta és una espècie protegida "en regressió".

El tauró guineu va aparèixer ahir al matí enredat a la xarxa d'un pescador de la zona. L'home feia pesca artesanal amb soltes -nom amb què es coneix un tipus de xarxa- a l'àrea de la cala Tavallera, en ple Cap de Creus. Quan el pescador va recollir la xarxa, el tauró ja estava mort, perquè aquesta espècie necessita moure's constantment dins l'aigua per sobreviure i la xarxa ho havia impedit.

El pescador el va arrossegar fins al port del municipi, on va ser necessària una grua per hissar-lo. L'animal es va traslladar a una cambra frigorífica de la confraria de pescadors del Port de la Selva. Aquest matí, dos Agents Rurals han anat fins al lloc per estudiar-ne detalladament les característiques, pesar-lo i mesurar-lo.

El tauró guineu capturat al Port de la Selva pesa 220 quilos i mesura 4,70 metres. D'aquests, més de la meitat -en concret, 3 metres- corresponen a la seva extensa cua, amb la qual estaborneix les seves preses abans de capturar-les.

Després d'aquest primer estudi, amb l'ajuda d'un toro mecànic el tauró s'ha carregat en un camió, que l'ha traslladat fins a la facultat de Veterinària de la UAB. Allà se li farà la necròpsia per determinar quina ha estat la causa de la mort i perquè s'havia apropat tant fins al litoral.

Espècie protegida

El tauró guineu està inclòs dins el catàleg d'espècies de protecció especial. És a dir, que a Catalunya se'n prohibeix tant la pesca com la comercialització. És més característic de determinades zones del Pacífic, tot i que també hi ha exemplars que habiten al Mediterrani. Aquesta espècie de tauró sempre es troba a profunditats d'entre 30 i 500 metres, per la qual cosa és difícil tant de veure com de pescar.

El tauró guineu és una espècie que es considera en perill. Es calcula que, en els darrers quinze anys, se n'ha eliminat el 80% de la població mundial. El responsable de la xarxa de rescat de fauna marina del Departament concreta quins són els factors que expliquen aquesta regressió.

"Per una banda, hi ha la mala fama que tenen els taurons, a qui se sol veure com una espècie agressiva que fa mal a les persones", indica Ricard Gutiérrez. I hi afegeix: "A més, cal tenir en compte que en alguns llocs del món són objecte d'un tipus de pesca exclusiva que només busca determinades parts del seu cos, com ara les aletes, perquè s'aprecien en gastronomia".

Per últim, el responsable de la xarxa de rescat també indica que, en altres indrets, les captures accidentals -com la d'aquest diumenge- també porten a què la població del tauró guineu vagi a la baixa. "Solen anar al darrere dels bancs de tonyines o anxoves en migració, i a vegades es queden enredats a les xarxes dels pescadors", indica Gutiérrez.

El tauró guineu del Port de la Selva no és l'únic que s'ha localitzat mort al litoral català en els darrers dies. A finals de la setmana passada també se'n va trobar un altre -en aquest cas, però, un tauró pelegrí- al delta de l'Ebre. Per últim, des del Departament d'Agricultura entre dissabte i diumenge també han coordinat el rescat de tres tortugues marines.