Pugen 3.000 quilos de material per reconstruir el refugi de Sant Aniol d'Aguja

Els membres de l'associació organitzadora estan "molt satisfets" amb la feina feta

Unes 80 persones han participat aquest diumenge en la jornada d'helicòptering, una cadena humana que ha recorregut 2.200 metres per trams mitjançant la qual els participants han aconseguit pujar 3.000 quilos de material per reconstruir el refugi de Sant Aniol d'Aguja, a la comarca de la Garrotxa. En principi, l'associació Amics de Sant Aniol tenia previst carregar 5.000 quilos però, el mal temps que ha fet aquest diumenge els ha jugat una "mala passada". "Preveiem que vinguessin unes 200 persones però, tot i això, estem molt satisfets amb els resultats", ha assegurat el secretari de l'entitat, Albert Corominas. "Creiem que la climatologia ha espantat la gent, teníem la intenció de pujar 5.000 quilos de material però finalment amb 80 persones hem aconseguit pujar-ne 3.000", ha comentat el secretari. Tot i això, aquesta xifra és només una desena part de tot el material que necessiten per realitzar la segona fase de reconstrucció del refugi.

Aquest diumenge, els participants s'han dividit per trams els 2.200 metres de separació que hi ha entre la zona de La Muntada fins a l'edifici. Aquesta iniciativa forma part de l'acció 'Un refugi amb cos i ànima' que porta a terme l'entitat des del 2012. Durant aquests dos anys, l'associació ha organitzat diverses jornades 'd'helicòptering' però cap d'elles s'havia programat en forma de cadena humana. "De moment encara no sabem tot el material que ens farà falta per realitzar la segona fase de les obres que han de servir per consolidar tota l'estructura; no descartem realitzar una altra jornada com aquesta", ha valorat Corominas. De moment l'entitat ja ha aconseguit recopilar uns 80.000 euros.

Des de l'entitat també han subratllat que cada cop hi ha més gent interessada en participar en les activitats i projectes de l'associació. "Ara fa poc vam fer una campanya de micromecenatge per col·laborar en unes canals i vam aconseguir el doble que necessitàvem, això ens dóna moltes esperances i també notem que cada cop hi ha més gent a les jornades d'helicòptering", ha explicat emocionat el secretari. En aquest sentit, aquest estiu per tercer any consecutiu també realitzaran camps de treball amb adolescents que ajudaran a carregar més material i reconstruir l'edifici i, com a novetat, està previst que es portin a terme campaments per a joves.

"Aquest és un factor clau per a nosaltres, el de l'educació en el lleure perquè generem altres tipus de difusió en col·lectius diversos", ha afegit. Per últim, Corominas ha ressaltat que cada cop tenen més presència a les xarxes socials i que han registrat un increment de les visites amb la seva nova pàgina web.

L'associació d'Amics de Sant Aniol està formada per tres entitats: l'Associació Terra Aspra de Montagut, el Grup Excursionista Peu Alegre de Sant Llorenç de Cerdans (Vallespir) i el Centre Excursionista de Banyoles. El principal objectiu és rehabilitar l'antic refugi de Sant Aniol i que tingui un ús obert i públic. El 2013 es va completar la primera fase de les obres en el refugi, que ha permès consolidar els murs principals. Pel 2014, durant l'estiu i tardor, s'ha previst la reconstrucció d'un forjat interior que correspondrà al sostre de la planta semisoterrani. D'aquesta manera es reforçarà encara més l'estructura de tot el refugi.