Pesquen un tauró guineu de 4,5 metres de llarg al cap de Creus

L'exemplar, d'uns 300 quilos, ha estat traslladat per l'embarcació d'un pescador al Port de la Selva

Un pescador que feinejava aquest diumenge al matí prop de la cala Taballera, al cap de Creus, ha capturat amb la seva xarxa un tauró guineu. L'exemplar ha estat trobat cap a les onze del matí, pesa entre 200 i 300 quilos i mesura uns quatre metres i mig de llargada. L'animal ha estat traslladat al Port de la Selva, on la Confraria de Pescadors l'ha guardat en una cambra frigorífica amb l'ajuda d'una grua, segons ha explicat la policia local. Aquesta singular captura ha aixecat molta expectació al port, ja que aquest municipi celebra aquest diumenge l'Aplec de Sant Baldiri. Aquest dilluns al matí, la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona anirà fins al municipi per estudiar-lo.

El tauró ha estat trobat de forma fortuïta per un pescador. Com que feia anys que en aquesta zona no es trobava un exemplar d'aquestes dimensions, els estudiosos de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona volen examinar-lo detalladament. Per això, es desplaçaran fins al Port de la Selva demà.

Les primeres hipòtesis deien que podria tractar-se d'un tauró pelegrí, un dels taurons més grans coneguts però es tracta d'un guineu. És un peix pelàgic que sempre es troba a profunditats superiors als 30 metres, per això són difícils de veure i de pescar. Es calcula que en els últims 15 anys s'ha eliminat el 80 % de la població mundial d'aquesta espècie. De fet és una de les espècies que hi ha al Mediterrani, però la reducció constant de la seva població fa que es consideri en perill. El tauró guineu s'alimenta principalment de sardines i arengades. Aquesta és una de les espècies de tauró més valorades comercialment.


L'Hug Gallart, responsable de l'Escola de Vela del Club Nàutic d'El Port de la Selva, ha vist l'arribada de l'embarcació a port i ha explicat que el pesquer no ha pogut aixecar el tauró de l'aigua i, per aixo, l'han hagut de portar a terra arrossegant-lo durant tot el trajecte. "És una cosa inèdita, no havia vist mai un tauró tant gran", ha detallat. Segons Gallart, aquesta espècie de taurons necessiten estar nedant les 24 hores del dia.

"El pescador ens ha explicat que va posar les xarxes ahir i que, avui, quan ha anat a recollir-les s'ha trobat l'animal mort", ha comentat. Tant ell com altres veïns de la localitat han assegurat que es tracta d'una captura "singular" ja que normalment aquests animals no freqüenten la zona del Cap de Creus. "S'havien trobat tonyines grosses i altres peixos però aquests taurons acostumen a estar més cap al sud, per allà Andalusia", ha explicat.