Creen una associació per aglutinar totes les comunitats de regants de Catalunya

Arreu del país hi ha més de 950 entitats diferents

A Catalunya hi ha 950 entitats de regants però no existia cap associació que les aglutinés com a sector. Per això, la Generalitat ha impulsat la creació d'una nova associació que englobi totes les comunitats amb l'objectiu que puguin unir esforços, compartir experiències i coneixements, tenir més força en les seves reivindicacions i també una interlocució directa amb l'administració a través d'una sola veu. L'associació estarà formada per una junta directiva de dotze membres que haurà d'escollir-ne el president.

Fins al moment, un centenar de comunitats s'han unit ja a la nova assemblea i el conseller ha explicat que algunes importants -com Segarra-Garrigues o la del canal de la Pinyana, a Lleida- encara no s'hi han sumat perquè, segons Pelegrí, han de prendre l'acord primer en els òrgans rectors de la seva associació. La que segur que no participarà en aquesta nova assemblea és la comunitat de regants del Canal Aragó-Catalunya (100.000 hectàrees de rec), que considera que no és adequat que per tenir regants de les dues comunitats autònomes. Pelegrí, però, ha assegurat que no hi ha cap tipus de "tensió" entre comunitats les comunitats i el departament.

El conseller d'Agricultura ha assegurat que "sobta" que fins ara no hi hagués cap entitat que aglutinés totes les comunitats, ja que tenen interessos i reptes comuns tot i estar separades en el territori. "Totes les comunitats tenen problemes i reptes que poden ser interessants de plantejar-se en un sol fòrum on poder discutir, intercanviar opinions i fer força per aconseguir les seves reivindicacions", ha manifestat el conseller, que considera que és "oportú" crear aquesta entitat. 

Pelegrí ha explicat que han parlat amb diverses de les comunitats de regants i que també els han mostrat la necessitat d'impulsar aquesta associació. El conseller ha fet una crida a totes les entitats perquè s'hi sumin i ha destacat el paper de les comunitats de regants per "vertebrar el territori, crear riquesa i dinamitzar el sector". L'Associació de Regants de Catalunya s'ha presentat aquest divendres a Girona en el marc de la segona Trobada de Regants de Catalunya.