El camí de la portalada del monstir de Ripoll per ser Patrimoni Mundial de la UNESCO avança

A finals de mes la Generalitat hi ha de donar el vistiplau

La candidatura de la portalada del Monestir de Ripoll per ser declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO segueix el seu camí amb uns arguments "sòlids" recollits en el dossier que ha elaborat un equip d'experts.

Segons la directora de la candidatura, Carme Polo, la Generalitat haurà de decidir a finals de maig si aposta perquè aquest monument romànic del segle XII s'inclogui a la Llista Indicativa. En cas que així sigui, tal com s'espera des de territori, la candidatura es debatrà a Madrid el pròxim setembre. Els seus impulsors no dubten que aquest és un monument "únic" a nivell d'Europa. Entre els punts forts, destaca que no hi ha cap més portada romànica a Europa amb tota la superfície esculpida.

En l'inici de la candidatura de la portalada del Monestir de Ripoll per ser declarada Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, que es va anunciar el gener del 2013, ja es va subratllar que aquest monument tenia tots els requisits indispensables, com és ser únic, universal i excepcional. Després de mesos d'estudi i anàlisi, un equip d'experts ha elaborat el dossier que ha de servir per convèncer la Generalitat i el govern espanyol perquè s'inclogui al que es coneix com a Llista Indicativa, el pas indispensable per poder ser defensada a París.


Entre els elements que s'han subratllat a l'hora de posar en valor el momument, destaca la seva riquesa iconogràfica. De fet, se la coneix com 'La Bíblia en pedra', ja que hi ha representats diferents passatges del llibre sagrat. Concretament es basa en 'La Bíblia de Ripoll', el còdex d'un sol volum procedent de l'Scriptorium del monestir -l'original es troba a la biblioteca del Vaticà però des del 2002 es pot consultor al municipi en facsímil- i escenes de l'Antic Testament. Segons Polo, "no hi ha cap més exemple de portalada a França ni a Itàlia, bressols del romànic, que tingui un referent tan clar de la font d'inspiració dels seus creadors".

Un altre dels punts forts de la candidatura que s'ha volgut plasmar en el dossier és que tota la portalada està esculpida de manera que l'escultura és "la que mana", explica Polo. Les portalades acostumen a tenir només un espai dedicat a l'escultura en espais com ara el fris o les arxivoltes però aquesta és l'única a tot Europa que està esculpida en tota la superfície.

La candidatura i el procés sobiranista

Fa tres anys que es prepara la candidatura des de l'Ajuntament de Ripoll, amb la complicitat del Patronat del Monestir, el Bisbat de Vic i els serveis de Cultura de la Generalitat. De fet, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va elogiar la feina feta en un Simpòsium Internacional que es va fer fa mig any a la ciutat sobre la portalada i on va reiterar el suport del Govern i el Parlament en tot el procés.

És per això que els impulsors de la candidatura esperen que la direcció general de Patrimoni doni el vistiplau a la candidatura després d'haver estudiat el dossier. Està previst que es decideixi a finals de maig. En cas que tiri endavant, la previsió és que la candidatura arribi a Madrid el pròxim setembre i es debati a la Comissió Nacional del Patrimoni. "Un cop estigui a la Llista Indicativa i l'estat espanyol i Catalunya es posin d'acord, la candidatura serà elevada a París; és una negociació política i esperem tenir la força i convèncer a Madrid que la nostra candidatura pot guanyar", ha reconegut Carme Polo.

A la pregunta de si creu que el procés sobiranista pot afectar en aquesta negociació, la directora respon: "Vull creure que l'actual ambient polític no hauria d'afectar a la candidatura i que prevalgui el seu valor per sobre les de les diferències i dels allunyaments polítics".

Polo defensa la fermesa d'aquest projecte i recorda que s'han marcat l'horitzó del 2016 com a data límit per ser declarat Patrimoni de la Humanitat. "Crec que la candidatura no quedarà fora però el que pot passar és que el camí s'allargui més del previst", afirma. En qualsevol cos, el més important, segons Polo, és que s'està en el bon camí i que la candidatura continua endavant amb una bona argumentació.

Carme Polo, pregonera de la Festa Major de Ripoll

La directora ha acudit a Ripoll aquest dijous per pronunciar el seu discurs com a pregonera de la Festa Major en un acte que s'ha fet davant del mateix monument. Segons ha explicat a l'ACN, la idea que vol transmetre als veïns de la ciutat és l'agraïment per haver fet possible que la portalada arribés fins avui en bon estat i també que entenguin per què a banda de ser una peça "única" per a ells també ho pot ser per a la resta de la humanitat.