Els forenses creuen que la jove degollada es va intentar defensar

El cadàver de la víctima tenia diversos hematomes i talls que evidencien que hi va haver baralla abans de la mort

Recta final del judici pel crim de Salt. Els metges forenses que han declarat a l'Audiència de Girona han posat en entredit que l'acusat ataqués la víctima per l'esquena i l'hagués agafada de sorpresa quan li va clavar el ganivet al coll. Segons la seva tesi, Douglas Yair Ortiz la va atacar de cara i, a més, abans de rebre la ferida mortal, la parella s'havia barallat.

Segons els forenses, els diferents talls i cops que la víctima tenia a braços, mans i cames proven que hi va haver una trifulga entre els dos. De les 23 ferides que tenia la jove, cap a una quinzena eren hematomes recents. La noia també tenia un tall profund al braç i d'altres més superficials a mans i canells.

Per als metges "l'existència d'aquestes lesions de defensa" porta a concloure que hi va haver un forcejament "previ a l'atac final" amb el ganivet. A més dels forenses, els diferents agents d'investigació que han passat per l'Audiència de Girona també han avalat aquesta hipòtesi. Els mossos han explicat que la sang que es va trobar a dins del pis del carrer Torras i Bages prova que acusat i víctima es van desplaçar d'una habitació a l'altra.

I és que, mentre que en algunes estances només n'hi havia diverses gotes, en d'altres n'hi havia molta més quantitat. Com ara a l'habitació de la parella, on l'acusat hauria enfonsat el ganivet al coll de la víctima fins a tres vegades a la mateixa zona.

Aquesta va ser, precisament, la ferida que li va provocar la mort. El ganivet va entrar en esbiaix, la seccionar la jugular, la caròtida, la tràquea i també va afectar el pulmó. Segons els forenses, l'atac va tenir lloc entre les 3 i les 7 del matí del 17 de juny del 2012 i la víctima va tenir "un període molt breu de supervivència" abans de perdre la vida (d'entre un o dos minuts).

No poden precisar si anava begut

Durant el judici, els metges tampoc han pogut precisar si Douglas Yair Ortiz anava begut en el moment de cometre el crim. L'única analítica amb què compten es va fer a partir de les mostres de sang i orina que se li van prendre a l'hospital, on el processat va ingressar després de llançar-se pel balcó.

Els resultats no donen alcohol en sang, però sí en orina. Tot i això, amb això no n'hi ha prou per precisar si anava begut o no (perquè no se sap com es va fer l'extracció i els resultats en orina no es poden traslladar en sang).

L'autòpsia de la jove, però, sí que va precisar que la víctima havia ingerit alcohol i també havia pres cocaïna. La noia, però, com han precisat els forenses, no va beure tant com per anar borratxa sinó "estar lleugerament eufòrica".

Demà, les parts anunciaran les seves conclusions definitives i s'entrarà a la fase d'informes. D'entrada, la fiscal demana que es condemni Douglas Yair Ortiz a 21 anys de presó per assassinat i trencament de condemna, pena que l'acusació particular eleva fins als 26 anys. La defensa, en canvi considera que els fets són un homicidi i sol·licita 5 anys i mig de presó perquè aplica a Ortiz una eximent incomplerta d'intoxicació alcohòlica.