Girona acollirà per cinquè any consecutiu el Fòrum Impulsa, organitzat per la Fundació Príncep de Girona, que vol donar eines als joves perquè potenciïn el seu esperit emprenedor. Enguany, la cita s'ha batejat amb el lema 'Fòrum Impulsa: oberts i col·laboratius' perquè vol aprofundir en experiències que, basades en processos de compartir informació i coneixements, han tingut èxit.
Per exemple, vindran a Girona a explicar les seves experiències el creador de l'enciclopèdia en línia Wikipèdia, Jimmy Wales, que el 2001 va arrencar un projecte que aplega milions d'entrades en més de 250 idiomes i que els usuaris poden anar revisant i editant en temps real. Wales serà l'encarregat de clausurar el Fòrum i la seva intervenció se centrarà en el tema 'El camí és obert. Explora'l i comparteix-lo!'.
Un altre exemple d'aquesta nova cultura basada en la col·laboració i l'accés lliure a la informació és el d'Elizabeth Marincola (EUA), directora general de Public Library of Science (PLOS), una organització sense ànim de lucre dedicada a la divulgació d'articles científics. A diferència d'altres publicacions, no funciona amb subscripcions sinó que són els grups de recerca els que paguen per publicar els seus articles, que són d'accés lliure i gratuït per a tothom.
Aquesta nova manera de fer també es pot aplicar a empreses de trajectòria més tradicional. Aquest és el cas de Repsol, que va decidir fa uns anys apostar per una cultura d'innovació oberta demanant als empleats, les universitats, els proveïdors i a la societat en general que fes aportacions en matèria d'innovació que la companyia ha anat incorporant. Explicarà la seva experiència el conseller delegat de l'empresa, Josu Jon Imaz.
Entre els ponents destaca també la presència d'Antonin Léonard, creador del moviment Ouishare a París (amb presència ja a 25 països), que es basa en el consum i l'economia col·laborativa, amb més de 2.000 socis. També serà a Girona el creador dels dominis a Internet, Paul Mockapetris, i l'expresident del Banc Mundial James D. Wolfensohn (1995-2005), per ser el primer director d'aquest organisme que va obrir-se a parlar amb sindicats, governs i representants de la societat civil.
Wolfensohn va viatjar a més de 120 països per reunir-se amb representants d'associacions, empreses o organitzacions no governamentals amb l'objectiu de lluitar contra la pobresa. Ell serà l'encarregat de fer la conferència d'obertura del Fòrum Impulsa 2014. Totes aquestes conferències tindran lloc el segon dia del Fòrum, el 27 de juny.
En total estan convidats a la cita més de 1.300 persones, dels quals dos terços seran menors de 35 anys. "En els cinc anys que portem organitzant el Fòrum estem convençuts que els joves no han de ser uns espectadors sinó que ens han d'ajudar a dissenyar el format i la temàtica de les diferents edicions", ha manifestat la directora general de la Fundació Príncep de Girona, Mònica Margarit.
Un primer dia ple d'activitats per als joves
Seguint el format de l'any passat, els organitzadors del Fòrum Impulsa han decidit centrar el dia previ a les ponències en diverses sessions de treball pensades per als joves. La tarda del dijous 26 de juny, als bars de la plaça Independència de Girona, tindrà lloc el que s'anomena 'Close encounters', unes trobades de format breu on una desena de joves poden reunir-se i fer preguntes a un personatge de prestigi que és un exemple a seguir per a aquests joves. Els joves podran trobar-se, per exemple, amb el president d'Abertis, Salvador Alemany, la nedadora paralímpica Teresa Perales (que té 22 medalles), la directora general de l'empresa Frit Ravich, Judi Viader, o Manuel Marín, president de la fundació Iberdrola, entre d'altres.
Aquest mateix dijous també es farà la primera edició de les 'Open Sessions', unes sessions obertes a les quals podrà assistir qualsevol persona, estigui inscrita o no al fòrum. Es faran a la Casa de Cultura i tindran diferents formats: des de ponències a tallers, passant per sessions de 'coaching' o 'master classes'.
També el dijous serà el dia d'entregar els Premis Prínceps de Girona, un acte que es farà a les set de la tarda al Palau de Congressos de Girona, amb la participació dels prínceps d'Astúries i Girona. L'acte s'obrirà amb una conferència de l'actor Josep Maria Pou (actual director artístic del Teatre Goya de Barcelona) i comptarà amb l'actuació musical de The Gospel Viu Choir.
Des de la fundació han destacat que és la primera vegada que s'organitzen actes fora de l'Auditori-Palau de Congressos amb la voluntat d'acostar el Fòrum a la ciutat. Així mateix, s'instal·laran quatre pianos de cua a diferents punts de la ciutat per tal que els ciutadans els puguin tocar i poder "acostar la música a tothom".
Una cita consolidada
El president de la Fundació Príncep de Girona, Antoni Esteve, ha remarcat el compromís de la fundació amb els joves i ha recordat que l'objectiu de l'esdeveniment és "crear la generació impulsa que ha d'ajudar a transformar el món". Després de cinc edicions, Esteve considera que el Fòrum es troba en un moment "magnífic" i ha destacat que gaudeix de prestigi arreu i que, prova d'això, és que tots els ponents vénen a Girona sense cobrar res.
La directora general de la fundació, Mònica Margarit, ha destacat la importància de tenir a Girona el creador de l'enciclopèdia en línia Wikipèdia, considerat per la revista 'Times magazine' una de les 100 persones més influents del món. Margarit assenyala que els noms dels ponents que anteriorment han participat al Fòrum són un "argument" que ajuda a convèncer personalitats com Jimmy Wales per venir a Girona, una visita que està convençuda que ajudarà a donar encara més difusió a l'esdeveniment.
La Fundació Príncep de Girona destina el mateix pressupost que l'any anterior per organitzar el Fòrum Impulsa 2014: uns 390.000 euros.