El jove que s'enfronta a 21 anys de presó per degollar la xicota a Salt, a judici

La defensa demana 5 anys i mig de presó

El jove que s'enfronta a 21 anys de presó per degollar la xicota a Salt (Gironès) el 17 de juny del 2012 s'asseurà a partir d'aquest dilluns a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona.

La fiscal sosté que Douglas Yair Ortiz és culpable d'un delicte d'assassinat amb agreujant de parentiu i d'un altre de trencament de condemna, perquè víctima i acusat convivien tot i tenir una ordre d'allunament per maltractament en vigor. La parella tenia una filla en comú que en el moment els fets tenia dos mesos. La defensa, en canvi, sosté que aquella nit el jove perdre el control com a conseqüència d'una gran ingesta d'alcohol. Demana 5 anys i mig de presó per homicidi i trencament de mesura cautelar.

El cas que arriba ara a judici es remunta al juny del 2012 quan, segons la fiscalia i l'acusació particular, l'acusat va agafar un ganivet de cuina i li va clavar repetidament a la seva parella fins a matar-la. El judici comença dilluns al matí, amb la tria del jurat popular i, segons la previsió, a la tarda serà el torn de la declaració de Douglas Yair Ortiz. Durant una setmana, estan citades a l'Audiència de Girona una cinquantena de persones, entre testimonis i pèrits. Segons el guió, entregaran l'objecte del veredicte al jurat popular el següent dilluns. Aleshores, es retiraran a deliberar fins a arribar a una conclusió.

En l'escrit de conclusions provisionals, la fiscal Sandra Maria Fagil relata que la nit del 16 de juny del 2012 la parella va anar a una festa d'aniversari d'una amiga de la noia. La festa es feia en un pis molt proper d'on convivien, al carrer Torras i Bages de Salt (Gironès). Els dos, juntament amb un grup d'amics, van estar de celebració fins cap a la una de la matinada quan van agafar un autobús fins a la discoteca Scandal.

Quan ja feia un parell d'hores que estaven a la discoteca, l'acusat va decidir marxar. Li va dir a la víctima que se n'anés amb ell, però ella no el va voler acompanyar i es va quedar més estona de festa amb els seus amics. Aleshores, l'acusat va decidir marxar d'aquella discoteca però no va tornar a casa, sinó que se'n va anar a un altre local, al Caribbean, on hi va estar aproximadament mitja hora. "No va arribar a ingerir cap consumició", recull l'escrit de fiscalia.

Finalment, cap a dos quart de cinc de la matinada, Douglas Yair Ortiz va anar a casa de la seva sogra a recollir la filla de dos mesos que tenia amb la víctima, que s'havia quedat a dormir a casa l'àvia. "Durant quinze minuts va estar conversant amb ella, i li va manifestar el seu desgrat i decepció motivat pel que considerava una conducta reprotxable de la seva parella", relata la fiscal que afegeix que el jove retreia a la noia que hagués decidit continuar la festa en comptes de tornar a casa amb ell.

Després d'aquesta conversa, el jove se'n va anar a casa amb la nena petita. Quan va arribar, la seva sogra el va trucar per telèfon per saber si la seva filla ja havia arribat a casa. Durant la conversa, la víctima va arribar i es va posar a parlar amb la seva mare. "En un moment donat, i sense que hi hagués discussió prèvia, Douglas Yair Ortiz es va dirigir a la cuina, va agafar un ganivet amb mànec de plàstic negre d'uns 20 centímetres de fulla i es va apropar per darrere a la víctima", sosté la fiscalia.

La noia parlava amb la seva mare per telèfon quan "de forma inesperada, sobtada i per sorpresa" la va començar a atacar amb el ganivet. Segons la fiscal, l'acusat sabia perfectament que la noia estava indefensa perquè no duia cap arma i no podia reaccionar perquè l'atac va ser molt ràpid i inesperat.

L'acusació pública sosté que el jove va actuar guiat per la intenció de matar, es va abraonar sobre la noia i la va començar a apunyalar per tot el cos, causant-li ferides al braç, a l'avantbraç, a les mans i al coll. La ferida mortal va ser una que li va fer al coll, d'esquerra a dreta, i que li va seccionar l'artèria caròtida i la cara anterior de la tràquea.

Violent i dominador

La fiscalia recull que l'acusat ja havia donat mostres del seu caràcter "irascible, violent i dominador" cap a la víctima. De fet, existia una ordre d'allunyament dictada pel Jutjat de Violència contra la Dona el desembre del 2011 que li impedia apropar-se a menys de 200 metres de la noia. Un any després, el mateix jutjat el va condemnar Douglas Yair Ortiz a 9 mesos de presó per un delicte de maltractament en l'àmbit de la violència de gènere.

Per això, la fiscalia demana que el condemnin a 21 anys de presó, 20 per un assassinat amb agreujant de parentiu i 1 per trencament de condemna. La víctima tenia al seu càrrec dos filles menors d'edat, una d'una parella anterior i la petita amb l'acusat. En matèria de responsabilitat civil, la fiscal demana que indemnitzi les nenes amb 320.440 euros pel dany moral que els hi ha causat.

Anava molt begut

La defensa de Douglas Yair Ortiz, encapçalada pel lletrat Gregori Martínez, sosté que aquella matinada, i com a conseqüència de la ingesta d'una gran quantitat d'alcohol, acusat i víctima van començar a discutir. La disputa va anar pujant de to i va ser llavors quan l'acusat va anar a buscar un ganivet de cuina. Segons la defensa, les ferides que la noia tenia a braços, avantbraços i mans indiquen que va existir una actitud defensiva de la víctima, que va intentar repel·lir l'atac.

Després d'agredir-la, l'acusat, amb una greu intoxicació alcohòlica, va anar fins al balcó del pis on va començar a trontollar amb el cos mig penjat de la barana. Es va acabar precipitant al buit i va caure sobre un matalàs que un veí havia col·locat entre dos contenidors d'escombraries.

Per això, Martínez demana que condemnin l'acusat a 5 anys i mig de presó per un delicte d'homicidi i un altre de trencament de mesura cautelar, tot i que sosté que víctima i acusat se saltaven l'ordre d'allunyament "de forma voluntària". El lletrat aplica un eximent incomplet per intoxicació alcohòlica per rebaixar la pena.