Torraspapel de Sarrià de Ter tanca i deixa 132 treballadors al carrer

Avui s'inicia un procés de negociació

La direcció de l'empresa Torraspapel, amb seu a Sarrià des dels anys 50, ha comunicat aquest matí al comitè d'empresa que tanca. Els motius que ha exposat als treballadors són bàsicament econòmics i la direcció atribueix la decisió també a l'encariment dels costos arran de la reforma energètica impulsada pel govern estatal. 

El president del comitè d'empresa, Nicolás Juárez, ha destacat que no volen donar per fet el tancament i que ara arrenca un període de negociacions per intentar evitar que la planta cessi l'activitat o, en tot cas, buscar la millor sortida per als treballadors. Fins i tot també es plantegen t poder-los recol·locar en d'altres centres de treball. Juárez també ha explicat que la decisió de tancar a Sarrià de Ter no afecta la planta de Sant Joan les Fonts, que continuarà funcionant. Els treballadors ja havien alertat que la direcció tenia la intenció de deslocalitzar l'activitat. 

El tancament de la planta deixarà 132 treballadors al carrer. Per això, el sindicat CCOO ha fet una crida a tota la societat gironina perquè doni suport a la plantilla a la manifestació del Primer de Maig que arrenca a les 12 del migdia a la plaça Independència. El secretari general del sindicat a Girona, Bartomeu Compte, ha lamentat la decisió de l'empresa i ha manifestat que va en contra de la voluntat d'estimular l'economia. 

L'empresa, a través d'un comunicat, ha confirmat que s'han iniciat les converses i les negociacions amb els treballadors "per estudiar la viabilitat o tancament" de la planta de Sarrià. Al comunicat, també apunta que es podria traslladar la producció a d'altres centres de l'Estat ja que el grup al que pertany Torraspapel (Grupo Lecta) té d'altres centres de treball a Sant Joan les Fonts (Garrotxa), Matril (Granada), Saragossa i Almazán (Sòria). 

98 MEUR de pèrdues acumulades en dos anys

La direcció assegura que la indústria del paper viu "una situació molt difícil des de fa anys", amb una caiguda "permanent" de la demanda i sense previsió que la situació es recuperi "a curt-mitjà termini". A aquest fet, l'empresa destaca que la planta de Sarrià s'ha vist afectada per uns "elevats costos de producció i de transport", com també per l'impacte de les modificacions de la normativa energètica. 

Els resultats de la planta gironina són negatius des del 2012 i, segons l'empresa, no hi ha expectatives de millora i això fa que la fàbrica no sigui viable. En total, l'empresa acumula 98 MEUR de pèrdues entre el 2012 i el 2013. 

L'empresa ha manifestat que es compromet a posar-se d'acord amb els representants del treballadors per trobar "la millor solució per a totes les parts implicades". 

Torraspapel està a Sarrià de Ter des dels anys 50 i té capacitat per a produir 62.000 tones de paper no estucat a l'any.