La mare dels germans Roca: 'Ara els meus fills viuran més tranquils'

Família i treballadors del Celler, satisfets pel resultat

L'espurna de decepció ha durat només uns segons i de seguida s'ha convertit en aplaudiments per recolzar els germans Roca. Des del restaurant dels pares de tota la vida -situat al barri de Taialà- familiars, treballadors del Celler i amics han seguit per Internet la gala de Londres.

Aquest cop, el Celler de Can Roca no s'ha coronat a l'Olimp de la cuina, però per a la mare dels tres germans, Montserrat Fontané, un segon lloc no s'ha de menystenir. "Està molt bé perquè el primer era horrorós; ara els meus fills viuran més tranquils, i jo també", assegura Fontané.

Abraçades, plats de pernil i brindis amb cava per demostrar l'escalf de la ciutat als seus cuiners més cèlebres han tancat la nit.

Can Roca, el restaurant de tota la vida de la família, s'ha convertit aquest vespre en un autèntic eixam de persones. Costava obrir-se pas per arribar fins al final de la barra, on els pares dels tres cèlebres germans gironins, la Montserrat i en Josep, seguien amb els seus néts l'evolució de la gala del 'Restaurant magazine'.

Amb un ordinador connectat a la televisió que presideix la sala, el centenar de persones que s'aglomeraven al local anaven seguint la cerimònia de Londres. La primera ovació ha arribat quan s'ha anunciat el xef pastisser que coronava el rànquing: Jordi Roca.

Els crits de 'Jordi, Jordi!' han ressonat dins el restaurant. Mentrestant, la mare dels tres germans creuava dits, esperant que aquest primer lloc també es repetís amb el Celler. Des de Londres, s'ha començat a desgranar la llista i ha estat precisament quan s'arribava cap a la posició número 20 quan la tecnologia ha jugat una mala passada.

La connexió per Internet s'ha perdut i la imatge de la pantalla s'ha congelat. Això ha obligat a seguir la resta de la gala mitjançant dispositius mòbils. Qui s'encarregava d'anar anunciant els noms, a mesura s'anava acostant el pòdium, era una de les nétes dels dos avis Roca.

Quan s'ha desvetllat el segon lloc, per uns moments s'ha escoltat un 'Ooooh' general. El Celler de Can Roca, situat a escassos metres del restaurant dels pares, no ha pogut repetir la primera posició. Aquest 2014, el danès 'Noma' els l'ha arrabassada (l'any passat, van ser els tres germans gironins qui el van fer caure del primer lloc).

Aplaudiments i brindis

Però de seguida, l'espurna de decepció s'ha convertit en aplaudiments i signes de victòria. Els pares, els fills, els treballadors i la resta d'amics que hi havia a Can Roca han volgut demostrar que un segon lloc no està gens malament. I menys quan s'està parlant d'una llista que corona els millors restaurants del món. Les abraçades, els crits de suport i un brindis amb cava han volgut mostrar el recolzament d'aquest barri gironí als tres germans.

La mare d'en Joan, en Josep i en Jordi, Montserrat Fontané, entre abraçada i abraçada, ha volgut enviar un missatge als fills des de la distància. "Quan arribin els hi donaré l'enhorabona, perquè ho han fet molt bé", ha dit.

Fontané assegura que el segon lloc s'ha de celebrar igual. "Un segon lloc està molt bé, perquè el primer era horrorós; els hi demanen i han de fer tantes coses que no poden", ha explicat, en referència als seus fills. I hi ha afegit, recordant que ha patit fins al darrer moment: "Ara, ells podran viure una mica més tranquils i jo també ho estaré".

"Ja abans estàvem al segon lloc, i d'aquí vam passar al primer; ara hem d'estar ben contents", ha dit, recordant que l'any passat van ser els seus fills els qui es van imposar al Noma danès. Per últim, Fontané tampoc ha volgut passar per alt que el petit dels germans, en Jordi, s'ha fet amb el podi de mestre pastisser. "M'ha sorprès molt i molt", ha dit.

Després d'anunciar-se el segon lloc de la llista del 'Restaurant Magazine', el local s'ha anat buidant de gent. Abans, però, s'han tret plats d'embotit de la cuina per fer passar la gana. Demà, Montserrat Fontané continuarà el seu dia a dia, posant-se de bon matí -com fa sempre des de fa anys- als fogons de Can Roca.