El PSC de Girona demana a la direcció nacional que recolzi la Llei de Consultes

Juli Fernández assegura que necessàriament caldrà "reformular" la pregunta

El PSC de Girona ha demanat a la direcció nacional del partit que faci "un pas endavant" i que recolzi la Llei de Consultes al Parlament. L'executiva del PSC a les comarques gironines defensa que "per l'interès del país", el proper 9 de novembre hi hauria d'haver referèndum a Catalunya, i que el primer pas per fer-ho és aprovant la llei.

Ara bé, el primer secretari, Juli Fernández, assegura que el procés s'haurà d'ajustar a l'ordenament jurídic, per la qual cosa necessàriament caldrà "reformular" la pregunta i buscar l'acord amb l'Estat. "És obvi que no es pot preguntar sobre sobirania perquè no correspon a la Generalitat", diu. Per això, demana sotmetre a votació temes com autogovern o finançament.

La proposta que el PSC gironí ha elevat a la direcció nacional s'inclou dins un document que ha consensuat la seva comissió executiva al territori. La reunió, convocada pel primer secretari Juli Fernández després de les dimissions en bloc, ha servit també per deixar clara quina és la posició dels socialistes gironins davant la consulta.

L'escrit recull que, a la demarcació, el compromís dels socialistes amb el dret a decidir i la "necessitat" que hi hagi referèndum el proper 9 de novembre ha quedat "meridianament clar". I com a exemple, el document posa les mocions que tant alcaldes com regidors del partit han tirat endavant a ajuntaments i Diputació.

Per això, l'executiva gironina insta la direcció nacional del PSC a fer "un pas endavant" en la defensa del dret a decidir. I a la pràctica, com ha subratllat Juli Fernández, això es tradueix en què els seus diputats recolzin la Llei de Consultes al Parlament, el primer pas per poder convocar el referèndum. "La nostra voluntat és que hi hagi consulta, i per això hem de crear les condicions perquè així sigui", ha dit Fernández.

El primer secretari demana que el redactat de la llei s'ajusti a l'ordenament jurídic i que sigui "molt rigorosa", per evitar que Madrid la pugui impugnar. A partir d'aquí, Juli Fernández assegura que "la responsabilitat de poder votar" quedarà en mans del president de la Generalitat, a qui li correspondrà fer el decret de convocatòria del referèndum.

Reformular la pregunta

"Allò que demanem a la direcció nacional és no fer cap més pas enrere; volem que la Llei de Consultes, amb els termes que està formulada, es pugui aprovar", ha reiterat Fernández. Ara bé, el primer secretari gironí també deixa clar que, per tirar endavant el referèndum, necessàriament caldrà reformular la pregunta, perquè la sentència del Tribunal Constitucional ja ha deixat clar que Catalunya no té competències per demanar sobre qüestions de sobirania.

"És obvi que no es pot preguntar sobre independència, perquè aquesta competència correspon a l'Estat; per tant, després de posar les condicions oportunes, serà bo que els dos governs s'asseguin per buscar una solució", indica Fernández. Per això, el primer secretari dels socialistes gironins, fent seva la voluntat de l'executiva del territori, assegura que les qüestions que s'han de sotmetre a votació el proper 9 de novembre han de girar al voltant de "més autogovern, el blindatge de competències o el finançament per a Catalunya".