Ferran Adrià, guardonat pel seu compromís amb el territori als Premis Empordà

El xef català s'ha mostrat convençut que el Celler de Can Roca revalidarà el títol

El xef Ferran Adrià, que ha rebut de mans del president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, el premi Sirena 2014 que distingeix les persones o entitats que han treballat pel foment de la projecció exterior de la comarca, ha destacat que aquest és el primer premi que rep des de que es va presentar el projecte d'elBulli1846 i que l'interpreta com un reconeixement "a la nova fase que enceta El Bulli". Així, Adrià, que ha agraït el suport del Consell Comarcal a la iniciativa, ha tornat a insistir que elBulli1846 "és únic al món" i que servirà per seguir projectant la comarca i el país amb un projecte pensat "perquè duri molts anys" i que serveixi de "llavor" a molts altres projectes que mantinguin l'excel·lència de la cuina catalana.

Adrià ha afegit que la gent de la comarca ha d'estar "tranquil·la i orgullosa" amb el nou projecte perquè suposarà que Roses, la comarca de l'Alt Empordà i el país en general continuaran sent presents i protagonistes al món. Aquí, el xef ha reconegut que "molta gent encara no entèn el què es vol fer amb el projecte perquè és difícil d'explicar", però que ho intentaran fent arribar a Roses i Figueres l'exposició que el 2 de juny s'obrirà al públic al Palau Robert de Barcelona sobre la iniciativa.

Adrià ha assegurat que premis com el que ha rebut avui "s'han de gaudir" perquè "a la vida no tot són premis". Aquí, el xef ha recordat que dijous passat va morir el seu pare als 76 anys i que "en dies fotuts com aquests" és quan es valoren més les coses bones de la vida. En aquest punt, Adrià ha recordat que aquest dilluns és "un dia molt important" perquè el Celler de Can Roca pot ser escollit de nou com el millor restaurant del món, una distinció "que no valorem com es mereix" perquè és molt difícil d'aconseguir.

Suport del Consell Comarcal

El president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, ha assegurat que la gent del territori "creu" en el projecte d'elBulli1846 perquè servirà per mantenir la projecció exterior de l'Alt Empordà. Així, Sanllehí ha destacat que la nova iniciativa impulsada per Ferran Adrià tindrà resultats molt profitosos per a l'economia, la projecció turística i la internacionalització de la marca Empordà i que per això se l'ha distingit amb el guardó. Sanllehí també ha recordat que el passat mes de març, 31 dels 33 membres del Consell Comarcal van aprobar una moció de suport al projecte, el que suposa que el territori "fa costat" a un projecte de país que "tots esperem que es materialitzi".

Altres guardonats

Els Premis Empordà 2014, que un any més s'han entregat coincidint amb les Festes de la Santa Creu de Figueres, també han distingit a la cobla Els Rossinyolets de Castelló d'Empúries, que han rebut el premi Indiketa, que premia la divulgació i manteniment de les arrels pròpies de la comarca i de les tradicions en tots els seus àmbits i expressions, i a l'Institut Ramon Muntaner de Figueres, coincidint amb el 175è aniversari de la seva creació, que ha rebut el premi Pastor.

Enguany, el premi Tramuntana, que es concedeix a la persona o entitat que ha sobresortit en la conservació del medi natural, ha quedat desert en no haver-se presentar cap candidatura.