La Generalitat invertirà 100.000 € per ampliar una sala del Palau de Justícia de Girona

Les obres començaran a l'agost

La Generalitat invertirà més de 100.000 euros per eixamplar tant la sala de vistes del Palau de Justícia de Girona que acull els jurats, com la del costat, que també fan servir les seccions penals de l'Audiència. Les obres començaran a l'agost, aprofitant que no hi ha activitat judicial, i s'espera poder-les enllestir com a molt tard a finals d'any.

Els pedaços es faran un any i mig després que s'inaugurés l'edifici, que ja va néixer amb limitacions d'espai a les dues sales. Les obres per eixamplar-les seran simultànies amb unes altres a l'edifici dels jutjats de Ramon Folch, que traslladaran el jutjat de guàrdia als actuals despatxos dels forenses i permetran que tingui una entrada independent.

El nou Palau de Justícia de Girona, situat a tocar de la Devesa, es va inaugurar l'octubre del 2012. Va suposar una inversió de 20,1 milions d'euros (MEUR) i ocupa més de 15.000 metres quadrats. Acull totes les seccions de l'Audiència de Girona, la fiscalia de menors, els jutjats socials i el contenciós i altres serveis del Departament, com el lingüístic o l'oficina d'atenció a la víctima.

L'edifici té cinc plantes i compta amb passadissos amples i diàfans. Però les dues sales de vistes que fan servir les seccions penals de l'Audiència -la 3a i la 4a- no s'adeqüen a les seves necessitats perquè són massa petites.

Sobretot, aquesta limitació es fa més palesa quan se celebren jurats o processos amb diversos acusats i, en conseqüència, més advocats. No hi ha prou espai per als ciutadans que fan de tribunal popular, que s'encabeixen en un lateral, i hi ha hagut altres judicis -com el cas del 'botellón' de Girona- en què els processats s'han menjat part de les cadires reservades per al públic.

A la sala, a més, s'ha habilitat també una peixera (a l'estil de les que hi ha a l'Audiència Nacional). Ocupa part d'un lateral i, d'ençà que es va inaugurar l'edifici, només s'ha fet servir una vegada (per al judici del tiroteig mortal a Germans Sàbat).

Les limitacions d'espai també es tradueixen a la sala del costat -més petita que la dels jurats populars- on l'Audiència hi celebra judicis penals. Unes vistes que, a diferència de les que se celebren als jutjats, on només hi ha un jutge, aquí les presideixen tres magistrats.

Obres a l'agost

Les limitacions d'espai s'han traduït en queixes per part de magistrats i del mateix president de l'Audiència, que va lamentar que l'edifici hagués nascut coix i que això obligués a fer-hi pedaços. Ara, el Departament de Justícia, que també ha instal·lat senyal institucional a la sala dels jurats, es gastarà més de 100.000 euros per eixamplar les dues sales. Les obres començaran a l'agost i s'espera enllestir-les abans de finals d'any.

Segons explica la secretaria de Relacions amb l'Administració de Justícia, Maria Josep Feliu, la sala que acull els jurats populars s'eixamplarà pels costats i se n'eliminarà la peixera. I l'altra que fan servir les seccions penals, doblarà l'espai. Aquí, el que es farà serà tirar a terra el mur que la separa d'un altra que té al costat, i de dues se'n farà una.

Trasllat dels despatxos dels forenses

Les obres al nou Palau de Justícia coincidiran amb el temps amb unes altres, que en aquest cas es faran a l'edifici dels jutjats de l'Avinguda Ramon Folch. Costaran també uns 100.000 euros. Aquí, el que es farà serà traslladar el jutjat de guàrdia a l'espai que actualment ocupen els despatxos dels forenses. D'aquesta manera, com explica Feliu, "aquestes dependències se situaran a la planta baixa i guanyaran una entrada independent, per facilitar les conduccions dels detinguts" (perquè l'Institut de Medicina Legal té una porta posterior de l'edifici que hi dóna accés directe).

Feliu concreta que, al seu torn, els despatxos dels forenses es traslladaran al primer pis de l'edifici, a les actuals dependències del Jutjat Penal 6 (que anirà a un altre espai de reserva que hi ha al mateix edifici). No es tocaran, però, les sales d'autòpsies, que continuaran situades als soterranis dels jutjats.