Sílvia Paneque anuncia que es presentarà a les primàries del PSC a Girona

El partit afirma que no hi ha prou dimissions per forçar una congrés extraordinari

Sílvia Paneque es presentarà a les primàries del PSC per ser la candidata a l'alcaldia de Girona. La primera secretària de l'agrupació local és actualment regidora a la ciutat i al mateix grup que lidera Pia Bosch que, precisament, aquest dimarts ha estat un dels membres de l'executiva gironina que ha decidit dimitir.

Des del partit veuen molt clar que la dimissió en bloc de nou membres de l'executiva i també del president, Joaquim Nadal, és una maniobra política per interferir en les primàries. "Les dimissions s'han donat perquè no volen les primàries i nosaltres creiem que si es reclama més democràcia i més obertura del partit les primàries són més necessàries que mai", ha defensat el secretari d'acció electoral, David Maldonado.

De moment, només Paneque fa el pas endavant

Paneque feia setmanes que tenia presa la decisió però no ha fet el pas endavant precisament aquest dimarts, després de l'anunci de la dimissió en bloc de bona part de l'executiva del PSC gironí. "Faig l'anunci precisament avui per garantir que les primàries es produeixin", ha manifestat. De moment, ella és l'única persona que ha dit obertament que presentarà candidatura. L'altra nom que és previsible que pugui concórrer al procés és, precisament, el de l'actual cap del PSC a Girona, la dimissionària Pia Bosch. 

De moment, Bosch no ha volgut aclarir si es presentarà o no al procés i ha recordat que encara queda un més perquè comenci el període de recollida d'avals, ja que les primàries estan fixades per a finals de juny. "Vull veure abans quin és el projecte de partit", ha manifestat Bosch, actual cap de l'oposició a l'Ajuntament de Girona. 

De fet, a Girona també s'havien de celebrar les primàries a l'abril però va ser precisament Bosch i d'altres membres de l'agrupació local qui van demanar que el procés es retardés per tal de preparar-lo bé. "No contemplo quedar-me sola presentant-me a les primàries perquè, si els que dimiteixen demanen més debat, què millor que obrir-lo a la ciutadania a través del procés de primàries?", s'ha preguntat Paneque. 

Congrés sí, però passades les primàries i les europees

El secretari d'acció electoral, David Maldonado, ha criticat que els membres que han presentat la dimissió ho hagin fet d'esquenes al partit i que no hagin usat els instruments de debat intern per demanar que es convoqui un congrés extraordinari. "Les discrepàncies s'han d'expressar en el sí del partit i no fora, mantenint un pols continu per no acceptar les decisions que es prenen per majoria", ha lamentat Maldonado, que apunta que entre aquells que pleguen hi ha persones que han tingut i tenen càrrecs "de primer nivell" dins el partit. "Resulta curiós com les dimissions mai són dels càrrecs retribuïts", ha manifestat amb ironia. 

Contràriament al que afirmaven aquest matí els membres que han deixat l'executiva, Maldonado ha explicat que l'executiva està formada per 33 membres i que, de moment, els consta que n'han dimitit 18. Per tant, no s'arribaria al 50% de dimissions necessàries per forçar la convocatòria d'un congrés extraordinari en un màxim de 60 dies. 

La primera secretària de l'agrupació local, Sívila Paneque, ha manifestat que, tot i no estar obligats pels estatuts, si la majoria de la militància expressa el desig de fer aquest congrés ella mateixa el promourà. Ara bé, ha demanat que es faci després de les eleccions primàries de Girona (fixades per a l'última setmana de juny) i també de les europees. "Cal garantir que aquestes dues conteses electorals es porten a terme amb garanties", ha manifestat Paneque. "Jo no poso en dubte les raons de les persones que pleguen però sí el moment de fer-ho", ha apuntat Paneque, que recorda que convocar un congrés en 60 dies coincidiria de ple amb les primàries. 

Un cop ha reconegut obertament que es presentarà a les primàries, Paneque ha assegurat que el grup municipal ha de seguir treballant amb normalitat fins el 2015. Sobre la dimissió de Joaquim Nadal com a president del PSC ha assegurat que li "dol" però també li ha llençat aquest missatge: "El PSC de Girona necessita renovació i canvi per tornar a generar il·lusió i confiança".