El primer trimestre d'operatiu contra la delinqüència itinerant se salda amb 50 detinguts

Ignasio Cosidó creu que l'increment de presència policial ha contribuït a reduir els robatoris en habitatges

El primer trimestre d'operatiu contra la delinqüència itinerant de la policia espanyola s'ha saldat amb 50 detinguts, 220.000 euros intervinguts i un centenar d'armes decomissades a la Jonquera.

La policia espanyola ha intensificat la lluita contra aquest tipus de delinqüents, que cometen els delictes en altres territoris o en altres països per dificultar la persecució policial. El director general de la policia, Ignacio Cosidó, ha afirmat que l'antiga frontera amb França és un enclavament clau per combatre aquest tipus de delictes. L'objectiu principal és, sobretot, reduir els robatoris en habitatges. Cosidó ha detallat que a tot l'estat s'han reduït un 6% durant el primer trimestre de l'any.

El 'Pla operatiu contra la delinqüència itinerant' busca combatre de forma global i coordinada els delictes comesos per grups organitzats que es desplacen per dificultar que la policia els hi segueixi el rastre. Aquest pla, que compta amb diverses fases, implica més de 3.500 agents de la policia espanyola arreu de l'Estat. En el cas de les comarques gironines, els controls mòbils que fan els agents se centren, sobretot, a l'entorn de la Jonquera (Alt Empordà) perquè, segons ha explicat Cosidó, és una de les rutes més usades per aquest tipus de delinqüents per a proximitat amb França.


El director general de la policia espanyola, Ignacio Cosidó, ha explicat que es fan controls aleatoris en antigues fronteres exteriors o en punts de pas interiors, tant d'entrada com de sortida, per localitzar aquest grups criminals. A les comarques gironines, l'operatiu va començar el 23 de gener. Durant aquests tres mesos, han detingut 50 persones, la majoria vinculats directament amb algun delicte, però també hi ha detinguts perquè tenien ordres judicials pendents o per infracció de la llei d'estrangeria.

El nombre de vehicles inspeccionats s'han quasi doblat durant el primer trimestre de l'any, en comparació amb el mateix període de l'any anterior, i el nombre de persones identificades s'ha incrementat en un 40%. Cosidó ha detallat que durant aquests tres mesos han fet 1.800 controls mòbils, com a resultat dels quals han intervingut 14 vehicles, han decomissat 109 armes de tot tipus, fins i tot simulades, i han aixecat 85 actes per possessió de droga.

També han intervingut més de 200.000 euros. El director general de la policia espanyola ha explicat que aquests diners són d'organitzacions criminals vinculades al blanqueig de capitals, provinents de robatoris amb força o també diners generats amb el narcotràfic.

Cosidó ha explicat que aquest pla, focalitzat en combatre xarxes criminals i, sobretot, les que es dediquen a robar en habitatges, està donant bons resultats. A nivell estatal, segons les dades de la policia espanyola, els robatoris s'han reduït un 6% durant el primer trimestre de l'any.

A més, el pla a nivell estatal ha permès obrir 283 investigacions per perseguir crups criminals organitzats que han permès detenir quasi 1.000 persones, intervenir més de 10 MEUR (milions d'euros), recuperar 500 peces de joieria que podrien provenir de robatoris, decomissar 16 armes de foc, intervenir 74 vehicles i localitzar nombrosos objectes que s'utilitzen per cometre robatoris, tant en habitatges com en locals comercials.