Una entitat ecologista denuncia la construcció d'un circuit de trial il·legal a Camprodon

L'Associació de Naturalistes de Girona exigeix la restitució de la finca

L'Associació de Naturalistes de Girona denuncia la construcció il·legal d'un circuit de trial en una finca inclosa en l'Espai d'Interès Natural de l'Alta Garrotxa a Camprodon (Ripollès).

L'entitat, que ha presentat la denúncia aquest dimarts als Agents Rurals i al SEPRONA de la Guàrdia Civil, alerta que l'accés motoritzat i la construcció del circuit generen moviments de terra, alteracions als circuits hídrics i l'eliminació de la vegetació de ribera i per això reclamen als propietaris de la finca que aturin les obres i que restitueixin els danys ocasionats. La denúncia també insta les administracions competents que sancionin i obliguin als amos dels terrenys a aturar la seva construcció.

El principal motiu de la denúncia, presentada per l'Associacióde Naturalistes de Girona (ANG), són les alteracions al medi natural que està ocasionant la construcció il·legal del circuit de trial. L'entitat considera que l'accés motoritzat de forma indiscriminada de senders i rieres dins aquest espai protegit genera un impacte ambiental important i "perjudica greument" els valors naturals i paisatgístics de l'Alta Garrotxa.

Entre els danys més importants, hi ha les alteracions dels circuits hídrics, l'eliminació de la vegetació de ribera i els moviments de terra de les obres. El circuit de trial té afectació a la riera de la Quera, inclosa dins la Xarxa Natura 2000, i més concretament sobre les vernedes, un hàbitat d'interès comunitari prioritari. L'ANG també critica el que considera un "tancament irregular" de la finca.

Per altra banda, aquesta entitat ecologista alerta dels danys potencials associats a la pràctica de trial a la zona i afegeix que les Normes Especials de Protecció de l'Alta Garrotxa no permeten la construcció d'un circuit de trial dins de l'Espai d'Interès Natural de l'Alta Garrotxa

L'entitat assegura tenir coneixements d'un "reiterat incompliment" de la normativa d'accés motoritzat i de les normes especials de protecció de la zona, un fet que no només té un efecte negatiu als valors naturals de l'espai sinó que també representen un risc per a les persones.

És per això que en la denúncia demanen a les administracions competents que sancionin i obliguin als propietaris de la finca que aturin les obres però també que es restitueixin els valors naturals de l'indret que han estat alterats. L'entitat també denuncia la "poca celeritat" de les administracions a l'hora de sancionar aquests incompliments de la normativa vigent.

Els valors naturals i paisatgístics de l'Alta Garrotxa

L'Espai d'Interès Natural de l'Alta Garrotxa és un territori de notable extensió (32.865 hectàrees) que, per la seva diversitat i singularitat ésl'espai més important del Prepirineu oriental. El paisatge de l'Alta Garrotxa destaca per la magnificència del relleu però també per la seva coberta forestal, dominada pels alzinars i les rouredes. L'Alta Garrotxa compta, a més, amb un important riquesa pel que fa al patrimoni
cultural i natural.

Es tracta d'una vasta regió dels Prepirineus orientals, d'uns 400 km2, dels quals 32.865 hectàrees es troben actualment protegides pel Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i la Xarxa Natura 2000, en haver estat declarades Lloc d'Importància Comunitària i Zona d'Especial Protecció per les Aus.