La processó del Sant Enterrament porta la devoció i la solemnitat de la Setmana Santa a Girona

Els Manaies enguany celebren el 75è aniversari

Tocaven les deu de la nit al rellotge de la Catedral quan els 120 Manaies, els soldats de la milícia romana, baixaven les escales del temple, fidels a la tradició. El pas dels èquites (soldats a cavall) i de les optiades del maniple encetava de nou la processó del Sant Enterrament, que cada Divendres Sant -si el temps acompanya- submergeix el Barri Vell dins la solemnitat de la Setmana Santa.

Amb marxa compassada i fent xocar les llances contra el terra, els Manaies han precedit els dotze passos i la Creu d'improperis que formen la processó. Centenars de persones s'han aplegat al llarg del recorregut -surt i acaba a la Catedral- per contemplar les imatges que narren la Passió i la Mort de Jesucrist.

Portant les vestes i caputxes de rigor, les diferents confraries han tornat a dur pels carrers de Girona la història bíblica de Crist. El recorregut l'obre el pas que representa l'entrada triomfal a Jerusalem. A partir d'aquí, segueixen la resta d'escenes, entre les quals hi ha un fragment de l'Últim Sopar, la Caiguda, l'Ecce Homo, la trobada de Jesús amb la verge Maria camí del Calvari, la Crucifixió, el Davallament o el Sant Sepulcre.

Sota la llum tènue dels ciris

Acompanyats per la llum tènue dels ciris, i el so dels tambors i de les trompetes, els passos recorren bona part del Barri Vell. Des de la plaça de la Catedral, els confrares porten les imatges a través de carrers com el Ballesteries, Cort Reial, Ciutadans, les places del Vi i Catalunya, l'Avinguda Sant Francesc, el carrer Nou, el Pont de Pedra o la pujada de Sant Feliu i el portal de Sobreportes.

Aquest any, l'honor de custodiar i dur el penó dels Manaies (la confraria de Jesús Crucificat) ha estat per a l'industrial d'art i metalls Josep Maria Carmaniu. Amb 65 anys, Carmaniu n'ha estat implicat 37 amb la confraria (de qui també en va ser vocal de la junta).

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha anunciat la sortida de les diferents confraries des de la Catedral i ha acompanyat la processó. Una processó, la del Sant Enterrament de Girona, que té les seves arrels a mitjans del segle XVI.

75è aniversari

Aquest 2014, els Manaies de Girona celebren el seu 75è aniversari. El programa per commemorar l'efemèride inclou més d'una vintena d'actes i s'allargarà fins a l'abril del 2015.


Entre les activitats més destacades hi ha dues desfilades excepcionals del maniple. La primera es va fer el passat dia 5 i la segona tindrà lloc el diumenge de Rams de l'any vinent, que serà el 29 de març del 2015. En aquesta sortida, però, els Manaies de Girona no aniran sols. S'hi convidaran totes les formacions de manaies, armats i estaferms de la demarcació per desfilar junts en una sola formació.

Concursos escolars, de fotografia i d'Instagram, una exposició sobre els 75 anys de la confraria, el lliurament dels nous cirials a la secció de vestes, un acte d'homenatge als pendonistes que ha tingut la confraria o l'oferiment a la ciutat d'una escultura de Domènec Fita seran algunes altres de les activitats que inclou el calendari de celebració.