La plataforma Multireferèndum consultarà sobre la MAT

Del 23 d'abril al 16 de maig es podrà emetre un vot electrònic

La plataforma Multireferèndum, que té el suport de més de 40 col·lectius i entitats, ha anunciat les set preguntes que seran sotmeses a referèndum popular el 25 de maig coincidint amb les eleccions europees. De l'àmbit general es consultarà sobre els transgènics, el deute públic, la sobirania energètica i la Llei d'ILP.

A més, els ciutadans del Tarragonès, l'Alt i el Baix Camp podran respondre sobre BCN World; els de la Selva, el Pla de l'Estany, el Gironès, l'Alt i el Baix Empordà sobre la MAT, i els de la ciutat de Lleida sobre la gestió del servei d'abastament d'aigua. Del 23 d'abril al 16 de maig es podrà votar per via electrònica i del 17 al 24 de maig es podrà emetre un vot anticipat presencial.

Aquesta iniciativa pionera de consultes a Catalunya es farà coincidir amb les eleccions al Parlament Europeu, el 25 de maig, amb la voluntat de "tornar la decisió al poble". Aquest dimarts a la tarda, la Torre del Pretori romà de Tarragona -escenari del recent pacte per BCN World entre Mas i Navarro- ha estat l'escollit per presentar les set preguntes que es formularan, quatre a nivell general i tres que només es votaran en determinats territoris.

A nivell general, Som lo que Sembrem plantejarà: "Quin tipus d'agricultura voleu que hi hagi a Catalunya?", amb possibilitat de respondre amb transgènics o sense transgènics. Per la seva banda, la CUP i la Plataforma per l'Auditoria Ciutadana del Deute consultaran: "Voleu que el Govern de la Generalitat de Catalunya deixi de pagar el deute i els interessos que la ciutadania declari il·legítims?".

Des de la Xarxa per la Sobirania Energètica es preguntarà: "Voleu que la ciutadania de Catalunya estableixi un control democràtic directe sobre el sector energètic?", mentre que les Comissions Promotores d'ILPs Rebutjades qüestionarà: "Voleu que el grup promotor d'una Iniciativa Legislativa Popular pugui sotmetre la seva proposta a un referèndum vinculant?".

Pel que fa a les preguntes locals, la Plataforma Aturem BCN World consultarà només als ciutadans del Tarragonès, l'Alt Camp i el Baix Camp: "Voleu que el projecte BCN World es tiri endavant?". Per la seva banda, l'Assemblea en Defensa dels Serveis Públics de Lleida preguntarà als ciutadans de la capital del Segrià: "Voleu que el servei d'abastament d'aigua de Lleida sigui gestionat directament per l'Ajuntament?".

La Plataforma 'No a la MAT', al seu torn, consultarà a les comarques de la Selva, el Pla de l'Estany, el Gironès, l'Alt Empordà i el Baix Empordà: "Voleu que es construeixi la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de 400 kV?".

En la consulta hi podran participar totes les persones majors de 16 anys residents a Catalunya, que acreditin la seva identitat i lloc de residència. La jornada central serà el 25 de maig mitjançant el vot presencial a peu de carrer - de nou del matí a vuit del vespre-, tot i que hi haurà un període previ de vot electrònic i també un de cot anticipat en seus i espais públics. La ubicació de les meses, pròximes a les seus electorals, es publicarà a l'espai web de la iniciativa.

El portaveu dels organitzadors, Gerard Batalla, ha destacat que el Multireferèndum vol fer una crida a la mobilització tant dels votants com de voluntaris que ajudin en l'organització de la iniciativa. A més, les entitats i organitzacions convocants demanen la col·laboració d'Ajuntaments, als quals s'ha de sol·licitar o comunicar la instal·lació de les diferents meses. Els impulsors esperen una àmplia participació ciutadana i que aquest Multireferèndum pugui tenir més recorregut en el futur. De moment han fabricat un miler d'urnes i preveuen la impressió d'un milió de paperetes.