Oposició a l'ampliació de granges de porcs fins que no baixin els nitrats dels aqüífers

Limnos i l'ANG s'oposen a les obres que es volen fer en una explotació de Cornellà de Terri

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i Limnos han presentat al·legacions a la sol·licitud d'autorització ambiental que es lliga al projecte d'ampliació d'una granja de porcs d'engreix a Cornellà del Terri. Segons consta a la petició que ha fet l'empresa, les obres han de permetre que l'explotació pugui criar fins a 6.374 caps de bestiar porcí més. Això, com critiquen els naturalistes, es traduirà en un augment de purins que suposaran una "càrrega nitrogenada de més de 5.000 quilos per any" i situarà el total de la granja en "33.884 quilos".

Les dues entitats ecologistes recelen que la granja sigui capaç de gestionar aquestes dejeccions, i temen que acabaran contaminant els aqüífers. "Malgrat que s'acredita en tot moment la documentació legal, posem en dubte la capacitat de traslladar el volum de purins produït", critiquen Limnos i l'ANG. I hi afegeixen: "A més, sovint es fan servir les mateixes finques per a l'abocament de les dejeccions de diferents explotacions agràries, la qual cosa es tradueix en la conseqüent contaminació dels aqüífers".

Per això, els ecologistes s'oposen a les obres que es volen fer a l'explotació de Cornellà del Terri. I no només això, sinó que demanen a la Generalitat que apliqui una moratòria i freni futures ampliacions de granges de porcs al territori "fins que no hi hagi una disminució de la quantitat de nitrogen als aqüífers subterranis, especialment en aquelles zones designades com a vulnerables per nitrats".

A part d'això, Limnos i l'ANG també han al·legat contra el projecte per altres motius, aquests més de caire urbanístic. D'entrada, consideren que tant la granja com l'ampliació que se'n vol fer incompleixen un seguit de normatives, com ara el tancament d'un camí públic o superar el 20% d'ocupació de la parcel·la. A més, també critiquen que l'explotació estarà a menys de 25 metres d'un camí públic o que no respectarà la distància mínima d'un quilòmetre respecte a d'altres que hi ha a la rodalia.

Denúncies i risc de contaminació

Tant Limnos com l'ANG recorden que ja han presentat diverses denúncies per abocaments il·legals de purins. Les dues entitats ecologistes subratllen, a més, que "existeix un elevat risc de contaminació dels aqüífers i dels freàtics superficials que drenen cap a la conca del riu Terri".

Les associacions indiquen que la zona on està situada la granja es troba a menys de 150 metres del Torrent de Marmanya, a 650 metres del Revardit i a 755 del riu Terri. A més, també recorden que aquesta àrea hi viuen espècies protegides per directives europees, com ara el barb de muntanya, la nàiade allargada o el blauet "que podrien quedar afectades en cas d'abocaments accidentals".