Fan visitables dues habitacions dissenyades per Rafael Masó

El projecte de recuperació de la casa natal de l'arquitecte es completarà d'aquí a un mes

La Casa Masó de Girona incorpora des d'aquesta setmana dos nous espais al recorregut per la que fou la casa natal de l'arquitecte noucentista. Fins ara, a la segona planta hi havia dos espais que acollien les exposicions temporals. Històricament, a la segona planta de la casa hi havia hagut els dormitoris però la fundació havia destinat aquests espais a les exposicions, a l'espera de poder rehabilitar la planta baixa de la casa per destinar-la a aquesta finalitat. 

Ara que aquestes obres estan molt avançades -la idea és inaugurar d'aquí a un mes-, aquestes dues estances han pogut recuperar el seu aspecte i la seva funcionalitat originals. Una d'elles és l'habitació que havia ocupat Maria de la Bonaventura Masó, germana de l'arquitecte, amb el seu marit Estanislau Aragó. Els mobles que hi llueixen -un gran llit de fusta i un armari- són dissenys de Rafael Masó. El conjunt de mobles va ser un regal de noces per a la parella, que es va casar el 1920.

A la presentació dels nous espais hi ha assistit també el nebot de l'arquitecte, Narcís-Jordi Aragó, i la seva esposa, Mercè Huerta, que viuen a la tercera planta de la casa. "En aquest llit hi vaig néixer jo", rememorava Aragó, ja que aquesta va ser l'habitació dels seus pares. A l'estança també s'hi aprecien quadres originals, cortines, làmpades i, fins i tot, s'ha recuperat el paper original de les parets. 

El Masó interiorista i dissenyador de mobles

L'altra estança que s'ha restaurat era la de la germana petita de l'arquitecte, amb mobles que ell mateix va dissenyar. El director de la Fundació Rafael Masó, Jordi Falgàs, ha explicat que l'arquitecte va estar viatjant per Europa l'any 1912 i allà va voler prendre nota de l'interiorisme de l'època i que el va voler traslladar a casa seva.
"Volem reivindicar l'aspecte de dissenyador i d'interiorista que tenia Masó, que concebia els interiors d'acord amb uns valors, una forma de viure i una època", ha destacat Falgàs. Segons el director de la fundació, amb la incorporació d'aquests dos nous espais es completa el recorregut històric per la casa. 

Més de 4.000 visites el 2013

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha explicat que durant l'any passat van visitar la casa -només s'hi accedeix per visita guiada- més de 4.000 persones. "Estem molt contents perquè en poc temps la fundació s'ha convertit en una tarja de presentació de la ciutat a dins i fora", ha destacat Puigdemont, que apunta que la Casa Masó no deixa de ser un domicili particular amb una "capacitat limitada" i que, per tant, un volum de 4.000 visites és molt bo. El director de la fundació ha afegit que estan ampliant l'oferta de tipus de visites per arribar a nous públics i, per això, aquest any també ofereixen visites familiars, per a gent gran i també amplia l'oferta de visites nocturnes a l'estiu. 

Els treballs per condicionar la planta baixa com a sala d'exposicions i els de restauració del mobiliari de les habitacions arriben als 100.000 euros. La planta baixa s'inaugurarà en un mes aproximadament i la primera mostra que acollirà serà de dibuixos i plànols de l'arquitecte durant la Mancomunitat. En aquells anys, l'arquitecte rebia molts encàrrecs d'obra pública per part de la Mancomunitat, la Diputació o l'Ajuntament de Girona.