Arriba el nou motor de cogeneració del Trueta per estalviar electricitat

El nou aparell, d'1,3 milions, permetrà un estalvi del 20%

L'hospital Josep Trueta de Girona ja ha rebut el nou motor de cogeneració d'electricitat que permetrà estalviar fins a un 20% anual en la factura del subministrament elèctric. A més, reduirà l'emissió de CO2 (el principal gas causant de l'efecte hivernacle i de l'escalfament global del planeta) en 1.084 tones, ja que aquest sistema estalvia gas, l'energia primària que utilitza.

Durant les properes setmanes es realitzaran els treballs d'instal·lació, connexions i calibratge de la maquinària. El nou aparell costa 1,3 MEUR i substitueix un motor antic que tenia 18 anys i 80.000 hores de funcionament.

Aquest nou motor generarà tota l'energia elèctrica que consumeix el centre hospitalari i, aprofitant la calor residual dels gasos d'escapament i del circuit de refrigeració, abastirà bona part de les necessitats de calefacció i aigua calenta sanitària. Això permetrà que en cinc anys s'amortitzi el seu cost, d'1,3 MEUR. Un dels avantatges de la cogeneració és que produeix energia in situ i no hi ha pèrdues per transport d'electricitat.  


Fa una setmana es va retirar l'antic motor. Va caler una grua de gran tonatge per extreure aqueta maquinària, de l'any 1996. Pesava 18 tones i ha tingut una vida de 80.000 hores de funcionament. Aquest motor ha permès subministrar electricitat a tot l'edifici hospitalari, de forma totalment autònoma, fins a quatre dies seguits en diverses ocasions, com durant la nevada del març de 2010 quan la neu va fer caure el subministrament elèctric de la xarxa.  

El fet d'autoabastir-se d'energia elèctrica permet al Trueta, a més de ser eficient en la generació d'electricitat i l'aprofitament de la calor residual per a calefacció i aigua calenta sanitària, garantir que totes les unitats i serveis considerats crítics no es quedaran sense energia elèctrica, malgrat que es produeixi una puntual fallada de la xarxa.  

El nou motor també servirà per incrementar la fiabilitat del sistema actual i per disminuir la demanda elèctrica de l'hospital, en especial a l'estiu quan hi ha la major demanada d'energia, ja que incorpora un sistema de producció d'aigua freda per a la climatització.