400 persones segueixen el debat de la consulta amb una pantalla gegant a Girona

La concentració és un acte de suport als parlamentaris catalans

Unes 400 persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça del Vi de Girona per seguir en directe des d'una pantalla gegant el debat sobre la consulta al Congrés dels Diputats. La idea d'instal·lar la pantalla neix de la Taula gironina pel dret a decidir, presidida pel socialista Joaquim Nadal, que no ha assistit a l'acte perquè presentava un llibre a Barcelona.

"Avui ens hem de sentir orgullosos de ser gironins, un acte així només es veia pel futbol", ha dit l'alcalde, Carles Puigdemont. Gent de diverses sensibilitats han volgut seguir plegats el debat, han aplaudit les intervencions en defensa del dret a votar i han xiulat els diputats que es volen oposar a la consulta del dia 9 de novembre.

La Taula gironina pel dret a decidir està formada per pràcticament 200 entitats, regidors i exregidors de la ciutat. Coincidint amb el debat al Congrés per demanar que es transfereixi a Catalunya la competència per convocar referèndums, la taula va fer una crida a la ciutadania per trobar-se a la plaça del Vi. L'acte volia ser una mostra "serena i ferma" de suport als diputats catalans que defensaven a Madrid la voluntat que Catalunya pugui fer realitat la consulta del 9 de novembre. 

La concentració ha començat a les vuit i, poc a poc, la plaça s'ha anat omplint de gent que ha seguit, dempeus, el debat al Congrés. Entre els assistents, hi havia representants de tots els grups municipals (a excepció del PPC) i també d'entitats, col·lectius i associacions de la ciutat. Tots han seguit atentament el debat i les intervencions dels diferents parlamentaris de la cambra baixa i dels diputats catalans només s'han vist interrompudes per aplaudiment -si eren a favor de la consulta- o per xiulets en aquelles intervencions més contràries al referèndum. 

Acte de la taula sense el president

La Taula gironina pel dret a decidir està presidida per l'exconseller i exalcalde socialista Joquim Nadal, que aquest vespre no ha assistit a la trobada. L'alcalde, Carles Puigdemont (CiU) -que fou qui, precisament, li va fer l'encàrrec de presidir aquesta entitat- l'ha excusat i ha explicat que estava a la presentació d'un llibre a Barcelona que no podia eludir. 

L'alcalde ha assegurat que la convocatòria ha estat tot un èxit i ha remarcat que actes així, amb pantalla gegant, només s'atribueixen al món del futbol i no al de la política. "Avui és un dia per sentir-nos orgullosos de ser gironins", ha declarat Puigdemont, que destaca la importància que la gent hagi preferit viure col·lectivament el debat en lloc de quedar-se a casa. "Estem donant una mostra de serenitat i rigor i un missatge de com la ciutadania afronta el debat, això ha caracteritzat sempre el catalanisme", ha assegurat l'alcalde.

Segons Puigdemont, després d'aquest debat "no s'acaba res" sinó que ha apuntat que hi ha d'altres vies "legals i democràtiques" per desembocar en la convocatòria de la consulta del dia 9 de novembre. L'alcalde també ha volgut assenyalar que entre les persones que s'han trobat a la plaça hi havia gent de diferents sensibilitats polítiques. "Hi ha gent que està aquí i vol la consulta per votar que no, però que vol votar", ha destacat. 

També ha assistit a l'acte la diputada Marina Geli, una de les veus més crítiques dins els socialistes perquè vol que el partit vagi més enllà en la defensa del dret a decidir. Geli ha lamentat que el PSC no hagi pres la paraula durant el debat per fixar la seva posició i que només hi hagin anat tres diputats com a representants de la cambra. "Encara que votessin com el PSOE avui era un dia per prendre la paraula i donar raons", ha manifestat Geli, que creu que Catalunya "se sent legitimada i té voluntat política i social" per acabar convocant la consulta. 

El PP vol saber qui ho paga

Cap membre del PP ha assistit a la concentració però la portaveu popular a l'Ajuntament de Girona i diputada al Congrés, Concepció Veray, ha emès un comunicat on critica l'acte i demana explicacions sobre el cost. "Els gironins volem saber qui paga i amb quins diners l'espectacle separatista d'avui a la plaça del Vi", ha declarat. En aquest sentit, el grup municipal del PP ha anunciat que presentarà demà mateix una bateria de preguntes en relació al cost real i qui l'ha sufragat. Qui sí ha anat a la concentració ha estat l'exregidor del PP -ara és regidor no adscrit- Carles Palomares.