Un pla pilot impulsat per les comunitats de regants del Ter ha aconseguit reduir en un 30% l'aigua consumida en les 10.600 hectàrees de conreus que gestionen. Davant els bons resultats aconseguits, el Departament d'Agricultura i l'IRTA, juntament amb els regants, han acordat implementar-lo progressivament per assolir l'objectiu de fer una agricultura cada cop més sostenible.
La prova pilot, de la que es faran públics els resultats properament, ha aconseguit que, a banda de reduir el consum d'aigua, el rendiment dels conreus hagi millorat en alguns casos. Els conreus predominants a la l'àrea on s'aplicarà el pla són el blat de moro, la userda, els fruiters i l'arròs.
El director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala, es va reunir el passat dimarts amb els regants del Ter i el director de l'estació experimental de l'Institut de recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Mas Badia, Josep Maria Pagès, amb l'objectiu d'analitzar els resultats d'un pla experimental de treball per a fomentar l'estalvi d'aigua sense perjudicar les produccions.
Les Comunitats de regant del Ter tenen en la seva majoria una llarga historia, atès que els regs més antics daten del segle XV i d'altres del XVI o XVII, tenint les més modernes mes de 50 anys d'existència, el que suposa grans diferències en les diverses infraestructures ja que han anat patint transformacions desiguals al llarg del temps.
En conjunt dominen una àrea regable de 10.600 hectàrees, i els principals conreus de la zona són el blat de moro, la userda, fruiters, i arròs .
Amb l'esmentat pla pilot analitzat dimarts i testat en camps de cultiu reals, es pot obtenir un 30% d'estalvi d'aigua, i en alguns casos fins i tot millorant els rendiments del conreu.
Així, tots els reunits van acordar adoptar el pla que properament es presentarà públicament per a anar-lo implementant progressivament, quedant palès el seu compromís amb una agricultura cada cop més sostenible