Lloret de Mar estudia com modernitzar-se turísticament

Un grup de treball fixarà les prioritats fins al 2020

Generalitat, Ajuntament i la Mesa del Turisme de Lloret treballaran plegats per definir quins han de ser els projectes per modernitzar una de les destinacions turístiques més potents de Catalunya.

Fins ara, ja hi havia converses entre els empresaris turístics i el consistori i ara s'hi uneix el Govern. L'objectiu és que un grup de treball a tres bandes defineixi quins són els projectes prioritaris fins al 2020, detecti com es poden atraure noves inversions i proposi línies de finançament. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha destacat que és el primer pla pilot per renovar destinacions madures que es fa a Catalunya i ha avançat que els primers resultats es coneixeran després de l'estiu.

La Mesa del Turisme es va presentar el juny del 2013 i va néixer com un projecte 100% privat amb la vocació d'atraure noves inversions al municipi i també millorar la imatge de la destinació. El projecte, tot i néixer dels empresaris, des dels orígens ha demanat la complicitat de les institucions.


Durant la primera jornada de treball de la mesa, celebrada al juliol, la directora general de Turisme, Marian Muro, ja es va comprometre a iniciar a Lloret de Mar un pla pilot per reconvertir destinacions turístiques obsoletes. Aquest dilluns a la Sala de Plens del consistori s'ha formalitzat aquest compromís amb la signatura d'un conveni a tres bandes entre l'Ajuntament de Lloret de Mar, la Generalitat i la Mesa del Turisme. 

Els compromisos del conveni

Aquest conveni estableix la creació d'un grup de treball anomenat 'Lloret de Mar, renovació de destinacions' que ha de definir en els propers mesos quines són les actuacions prioritàries per modernitzar la destinació, identificar possibles noves inversions i també proposar les línies de finançament per fer realitat els projectes. 

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha destacat que han començat per Lloret de Mar perquè els empresaris "tenen els deures fets" i fa temps que han pres la iniciativa per modernitzar la destinació. "Lloret de Mar està al podi de les destinacions més importants i es donen tots els ingredients per començar per aquí", ha defensat Puig, que apunta que en el futur faran projectes similars a d'altres "destinacions madures". 

El conveni marca que es crearà un grup de treball a tres bandes que definirà un Pla Operatiu on es fixin les actuacions concretes amb el 2020 com a horitzó, on s'estimin les inversions necessàries i s'identifiquen les possibles línies de finançament. El conseller ja ha avançat que els recursos públics "de moment són limitats" però que tenen com a objectiu presentar projectes innovadors que puguin aconseguir finançament de fons europeus. Puig també ha avançat que els primers resultats d'aquest pla es donaran a conèixer després de l'estiu.


Els àmbits prioritaris d'actuació

Segons el que estableix el conveni, les actuacions es centraran en àmbits tals com la rehabilitació i la renovació del parc d'allotjament turístic (Lloret té més de 30.000 places hoteleres), la promoció de noves inversions relacionades amb l'activitat turística, la promoció de projectes que incorporin les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), l'impuls de productes turístics de valor afegit per al turista familiar, de negocis o de congressos o la generació de nous esdeveniments i actes que permetin atraure turistes tot l'any. 

"Avui Lloret de Mar fa una aposta de futur pel turisme de qualitat i pel turisme intel·ligent, i permet una concertació entre el Govern, l'ajuntament i els empresaris i això és segur que està condemnat a l'èxit", ha remarcat el conseller Felip Puig, que creu que l'objectiu del pla ha de ser la diagnosi de com Lloret pot actualitzar-se per satisfer les demandes del turisme del segle XXI. 

En la mateixa línia s'ha expressat el president de la Mesa del Turisme, Josep Maria Molist, que ha destacat la importància d'unir els esforços entre l'administració i el sector. "Hem d'aprofitar l'eina que ara tenim per fer veure a tothom no només que Lloret val la pena sinó que s'hi pot venir a invertir", s'ha fixat com a objectiu Molist. Tant el president de la mesa com el conseller han tingut unes paraules de record i agraïment per a Climent Guitart, mort recentment, i que va ser un dels empresaris líders de Lloret i impulsor de la Mesa del Turisme. 

Per la seva banda, l'alcalde de Lloret, Romà Codina, ha destacat que "cal anar tots a una". "Lloret és una destinació competitiva, on tots ens hi juguem molt", ha manifestat l'alcalde, que assegura que el d'avui és un primer pas i que espera que els fruits es recullin en els anys següents.