Els jutjats van ordenar 1.833 desnonaments a les comarques gironines el 2013

Descens dels casos civils però increment de fins al 10% dels penals als tribunals d'arreu de la demarcació

Els jutjats van ordenar 1.833 desnonaments a les comarques gironines durant el 2013, més de la meitat dels quals per no pagar el lloguer. Segons recull l'estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'any passat els bancs i caixes van engegar menys processos d'execució hipotecària (a la demarcació la davallada va ser del 8%), però tot i això el degoteig de llançaments no es va aturar. De mitjana, els diferents jutjats gironins en van ordenar cinc al dia. El balanç de l'activitat judicial també reflexa que hi va haver menys casos civils -en part, conseqüència de les taxes- però que, per contra, els penals (com ara furts, robatoris i lesions) van arribar a augmentar fins a un 10%.

L'estadística anual que elabora el CGPJ, i que recull l'activitat de tots els jutjats gironins i de l'Audiència, permet posar xifres a l'abast de la crisi econòmica. Per una banda, amb totes aquelles dades que fan referència a pèrdues d'habitatge per no poder-ne pagar la hipoteca o el lloguer. I per l'altra, amb totes aquelles altres que recullen els casos d'empreses ofegades pels deutes i que s'han vist abocades a tancar o a presentar concurs de creditors.

En el cas dels desnonaments, les xifres tenen dues cares. Per una banda, l'any passat els bancs i caixes van engegar menys processos d'execució hipotecària a la demarcació (dels 2.707 del 2012 es va passar a 2.482). És un descens del 8%, que no deixa de ser significatiu perquè d'ençà que va començar la crisi, la tònica general era la d'augments exagerats.

Ara bé, l'altra cara de la moneda són les dades que recullen els llançaments ordenats pels jutjats. I aquí, el degoteig continua essent constant. L'any passat, arreu de la demarcació se'n van registrar 1.833 casos. I d'aquests, més de la meitat (en concret, 1.050) afectaven llogaters, tant famílies com persones individuals.

Si es posa la lupa damunt els jutjats mercantils, allà on van a parar les empreses amb dificultats, aquí la situació tampoc millora. Durant el 2013, els concursos de creditors -les antigues suspensions de pagaments- es van disparar fins a un 26%, passant dels 144 del 2012 als 182 de l'any passat. D'altra banda, en el terreny laboral, durant el 2013 hi va haver 1.628 casos d'acomiadaments que van acabar als jutjats.

Més casos penals

Apart de les dades que actuen de termòmetre per mesurar l'abast directe de la crisi, el balanç del CGPJ també recull tota l'activitat als tribunals de la demarcació. Tant dels diferents jutjats (civils, penals o contenciosos) com de les quatre seccions de l'Audiència de Girona.

Si s'agafa el global, és a dir, tots els casos que van entrar, d'un any per l'altre la xifra es manté (el 2013 se'n van registrar 126.988, un tímid descens del 0,40%). Ara bé, en el moment en què aquest total es va disseccionant, la cosa canvia.

I és que l'estadística, per una banda, recull com l'entrada de casos civils va baixar un 5,3%. Però per l'altra, també reflexa com els assumptes que comporten presó, tant als jutjats d'instrucció com als penals, van arribar a incrementar-se fins a un 10,56%. Dins aquest percentatge s'hi troben tant delictes de furt, com robatoris, atracaments o lesions.