ICV no vol un 'canvi de cromos' per la consulta

Ernest Urtasun subratlla que a l'executiu de Rajoy "ja li pertoca" moure fitxa perquè el PP no ha fet més que "escanyar" Catalunya

El candidat d'ICV a les europees, Ernest Urtasun, assegura que en cap cas hi pot haver "canvi de cromos" entre el dret a decidir i la intenció de l'Estat de posar sobre la taula una nova proposta de finançament durant el debat al Congrés del proper dia 8 per suavitzar la tensió amb Catalunya. Urtasun ha subratllat que la voluntat de fer el referèndum és "inalienable i no intercanviable". A més el candidat ecosocialista considera que a l'Estat "ja li pertoca" moure fitxa. D'entrada, perquè el model actual de finançament "ha arribat al seu punt i final", però també perquè no es pot menystenir que el PP, d'ençà que va arribar al govern espanyol, no ha fet res més que passos enrere "escanyant" Catalunya.

ICV considera que l'executiu de Rajoy farà el que li pertoca si obre la porta a millorar el finançament de Catalunya. "Al govern espanyol ja li toca fer una proposta en aquest sentit, perquè el model actual ha arribat al seu punt i final", ha assegurat el candidat a les europees.

Ara bé, l'ecosocialista també alerta que no permetran que el proper dia 8 d'abril, durant el debat al Congrés dels Diputats, el PP intenti fer passar una millora del finançament com a "substitutiu del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat pel dret a decidir". Aquí, Ernest Urtasun ha volgut ser "meridianament clar" -com ha precisat- i ja ha afirmat que, per a ICV, la voluntat dels catalans per fer el referèndum és "inalienable i no intercanviable".

Després de reiterar als populars que no hi pot haver "canvi de cromos", Urtasun també ha volgut posar negre sobre blanc al voltant de la intenció de Madrid de relaxar la tensió amb Catalunya amb propostes de finançament. "Si ho vol fer, parlem-ne; però també tinguem en compte que d'ençà que el PP va arribar al poder, hem anat molt enrere", ha dit Ernest Urtasun.

"No hem d'oblidar que la política del ministre Montoro ha estat la d'escanyar sistemàticament Catalunya i la Generalitat, limitant la seva capacitat impositiva, i afectant de forma gravíssima serveis públics fonamentals com l'educació i la sanitat", hi ha afegit. Urtasun també ha llançat un darrer advertiment a l'Estat: si el govern espanyol dóna cop de porta al dret a decidir, ICV anirà a Brussel·les per buscar "aliats internacionals" que donin un suport "explícit" als anhels de Catalunya.

Contra les prospeccions d'hidrocarburs

El candidat ecosocialista ha fet aquestes declaracions des de Girona, on ha anat a explicar els eixos del programa que ICV portarà a les europees. En aquest territori, Urtasun ha volgut posar l'accent en l'oposició frontal que el partit portarà a terme davant les peticions de grans companyies per portar a terme prospeccions d'hidrocarburs al litoral de la Costa Brava.

"Creiem que és un greu error plantejar una sortida de la crisi amb aquestes polítiques, que formen part del passat, que ja estan esgotades i que suposen una agressió al territori", ha dit Urtasun. El candidat ja ha avançat que, en la mateixa línia que va fer el seu antecessor Raül Romeva, insistirà amb preguntes davant del Parlament Europeu perquè "'s'aposti per les renovables".

Per la seva banda, el diputat d'ICV per Girona Marc Vidal ha insistit en què les prospeccions per buscar hidrocarburs a la costa danyen greument l'ecosistema marí i suposaran pèrdues per al sector pesquer i turístic. "Els turistes no es voldran banyar davant de torres de petroli", ha subratllat.

Vidal també ha instat el Govern a definir-se "clarament" sobre si vol o no les prospeccions. "Fins ara, la Generalitat se n'ha rentat les mans", ha afegit. I en aquest punt, el diputat ha recordat que l'única petició que afecta el litoral català i que l'Estat ha desestimat ha estat per motius administratius. "Per això, reclamem que el Govern ens digui quina és la seva postura d'una vegada per totes", ha conclòs.