La subestació d'Endesa que penja de la MAT s'endarrereix

Urbanisme obliga a modificar part d'una línia de 132 kV

La subestació d'Endesa que penja de la MAT i que s'ha d'aixecar a tocar de l'estació conversora de Santa Llogaia (Alt Empordà) s'endarrerirà. La comissió d'Urbanisme ha obligat a modificar part d'una línia de 132 kV que hi va a parar procedent de Serinyà i que passava massa a tocar d'un nucli de Borrassà. Això obligarà ara a fer una nova exposició pública del projecte abans no rebi el vistiplau. D'altra banda, Urbanisme ha valorat favorablement un primer avanç del nou Pla General de Vilobí d'Onyar (Selva).

El pla preveu dos nous polígons, que en total sumen 17.000 metres quadrats, vinculats a l'aeroport de Girona i aixecar 1.300 nous habitatges, 83 dels quals a tocar del camp de golf del PGA a Caldes. La subestació d'Endesa que ha de rebre l'energia dels 400 kV i distribuir-la a les llars de l'Alt Empordà s'endarrereix. Aquesta és una de les peces que formen part de tot el complex que es trobarà a Santa Llogaia, on també hi haurà una altra subestació de Red Eléctrica (on anirà a parar la MAT), la conversora que encetarà la interconnexió i la d'Adif, que ha de subministrar energia al TAV.

La subestació d'Endesa és la que té la tramitació més endarrerida. Un procés que, ara, ha patit un nou entrebanc. La comissió d'Urbanisme ha obligat a modificar part d'una línia de 132 kV que també hi va a parar -la que ve des de Serinyà- i això obliga a tornar a posar el projecte a exposició pública.

Segons ha concretat el cap dels serveis territorials d'Urbanisme, el tram de la línia que connectava amb la subestació d'Endesa passava massa a tocar del nucli de Vilamorell, que forma part de Borrassà. Avui, però, la comissió ha estimat les al·legacions de l'ajuntament i d'un grup de veïns i obliga a desplaçar l'estesa elèctrica perquè s'allunyi de les cases.

A la pràctica, això suposa que el projecte haurà d'estar-se un mes a exposició pública. Aleshores, Urbanisme l'haurà de tornar a avaluar per fer-ne l'aprovació inicial. I després, correspondrà al mateix conseller de Territori, Santi Vila, donar-li el vistiplau definitiu.

Zona logística a tocar de l'aeroport

Urbanisme també ha avaluat avui el nou pla general de Vilobí d'Onyar (Selva). Tot i que encara haurà de passar de nou per la comissió, de moment el document s'ha vist amb bons ulls. Aquest pla general preveu aixecar 1.371 nous habitatges, dels quals n'hi ha 83 que estan estretament vinculats amb una futura ampliació del camp de golf del PGA.

Actualment, aquest complex es troba a cavall dels termes de Caldes de Malavella i Sils, però quan s'ampliï el camp de joc també tocarà part del de Vilobí. En total, aquí s'hi preveuen fer 83 noves cases.

El cap dels serveis territorials d'Urbanisme, Jordi Domènech, ha explicat que la comissió ha posat dos condicionants per poder construir els habitatges. "Primer, que no es facin sense que abans s'hagi ampliat el camp de golf; i segon, que també es posin en relació amb els que es preveuen construir als termes de Caldes i Sils", ha concretat.

A més d'això, el futur pla general de Vilobí també inclou una reserva de terrenys per aixecar dos nous polígons estretament vinculats a l'aeroport. Un tindrà 9.000 metres quadrats, i l'altre 8.000. "Seran dues zones logístiques i comercials", ha concretat Domènech.

El cap dels serveis territorials també ha afegit, en relació a l'aeroport, que de moment no es fa cap reserva per a una segona pista. "El mateix informe d'Aviació Civil diu que, de moment, no hi ha previsió que es faci", concreta Jordi Domènech.

A Fornells, un pla "contingut"

Dins l'àmbit de plans generals, Urbanisme també ha valorat un primer avanç del pla general de Fornells de la Selva (Gironès). Es tracta d'un document que es troba a les beceroles i que, segons concreta Domènech, preveu un creixement "molt contingut" de 250 habitatges i també inclou tots aquells sectors econòmics que estan ja urbanitzats, però on s'hi poden implantar noves empreses. Ara bé, el cap dels serveis territorials també ha deixat clar que, de moment, enlloc hi surt la previsió que s'hi puguin instal·lar grans centres comercials (en referència a una possible implantació d'Ikea, si es donés el cas).

Tallers artesanals a Banyoles

Per últim, al Pla de l'Estany, la comissió ha modificat el pla general de Banyoles per reconèixer els tallers artesanals i oficis situats al centre de la ciutat (com la Farga d'Aram) i permetre que convisquin amb els equipaments. "Això es fa amb voluntat que puguin perdurar i, a més, se'n reconeix el caràcter docent", concreta Domènech. En aquesta mateixa comarca, la comissió també ha donat llum verda a l'ampliació d'una extracció d'àrids a Vilademuls.

Finalment, a l'Alt Empordà, Urbanisme ha donat el vistiplau a un nou pla especial específic per a la presó del Puig de les Basses. Segons ha concretat el director general, Agustí Serra, l'actual està recorregut davant del TSJC i, tot i que encara no hi ha sentència, en previsió que el tribunal el pugui tombar, allò que es fa és avançar-se i aprovar-ne un de nou que en corregeix els possibles dèficits.