La Guàrdia Civil intervé 180 cadells de gossos introduïts a Espanya de forma irregular

Alguns dels animals tenien com a destí alguns establiments comercials de Girona

La Guàrdia Civil ha intervingut 180 cadells de gossos introduïts a Espanya de forma irregular en el marc de l'operació 'Cato' contra el tràfic il·legal d'animals. Els cadells procedien de la República Eslovaca i van ser interceptats en un transport a prop de Fraga (Osca). Del total de cadells confiscats, 32 tenien com a destí entre dos i tres establiments comercials de Girona i dos punts de venda més a Barcelona. Els agents han acusat una persona del presumpte delicte de de falsedat en document públic.

L'operació es va iniciar al gener passat, quan els agents van tenir coneixement que s'estava comercialitzant amb 500 cadells de gossos al mes mitjançant enviaments que estaven emparats pel sistema TRACIS (Sistema informàtic veterinari establert per la Unió Europea) que permet l'intercanvi d'informació relatiu a les importacions i moviments dins del territori de la UE d'animals vius o facilitar a les autoritats dels tercers països l'emissió dels certificats veterinaris o sanitaris dels animals.

D'aquesta manera, aconseguien legitimar el moviment intracomunitari dels animals, a més del passaport individualitzat per a cada cadell, que presumptament havien estat falsificats.

La Guàrdia Civil va establir un dispositiu d'inspecció contra el tràfic il·legal d'animals de companyia i va poder localitzar un transport de 180 cadells a prop de Fraga (Osca), que tenia com a destí Girona, Barcelona, Badajoz, Guadalajara, Màlaga i Osca. Els agents han acusat una persona del presumpte delicte de de falsedat en document públic.

Posteriorment, la Guàrdia Civil acompanyada d'un perit-veterinari i de veterinaris oficials va efectuar una inspecció al viver on estaven dipositats els animals, i va poder determinar que l'edat real dels cadells no es corresponia amb la que figurava en el passaport sanitari. Així mateix, es van observar irregularitats en la vacunació dels animals, ja que la vacuna antiràbica havia estat subministrada amb una validesa inferior a la reglamentada a Aragó.

Des del desembre passat, la Guàrdia Civil ha intervingut 595 animals de companyia procedents de la República Eslovaca que havien estat introduïts a Espanya i Portugal de manera irregular. En total, ha inspeccionat 21.340 animals de companyia en les 2.208 actuacions que s'han fet a establiments dedicats a la venda d'animals. Així mateix, 16 persones han estat imputades per la venda i trasllat des de països de l'est d'Europa en vehicles inadequats per als animals, a més de falsificar passaports, certificats i exàmens veterinaris, i s'han formulat 1.309 denúncies per infraccions penals i administratives.