Extremaran la seguretat als judicis després de l'atac al fiscal

Dues associacions mostren el seu suport a Víctor Pillado pel cop de puny que li va engegar l'assassí que va cremar viva la parella

Els fiscals reclamen "extremar les mesures de seguretat" als judicis després de l'episodi que es va viure divendres a l'Audiència de Girona. L'assassí que va cremar viva la parella a Calonge va engegar un cop de puny al fiscal, Víctor Pillado, just acabada la lectura del veredicte. Aleshores a la sala només hi havia un mosso d'esquadra, que va necessitar l'ajuda d'un familiar de l'acusat per reduir-lo. Les dues associacions majoritàries de fiscals a l'Estat han emès comunicats de suport a Pillado. Una d'elles, però, va un pas més enllà.

L'Associació de Fiscals insta a incrementar la presència policial a les sales de vistes, sobretot en aquells judicis on els acusats s'enfronten a condemnes elevades. Divendres passat, després d'un dia de deliberació, el jurat popular va emetre el veredicte d'un cas que es remuntava al 2006. La lectura que es va fer a la sala de vistes de l'Audiència de Girona tancava gairebé una setmana i mitja de judici. Qui s'asseia a la banqueta era un jove de 37 anys, Miguel Sánchez, a qui el fiscal acusava d'haver cremat viva la parella en un apartament de Calonge.

Aquest era el segon cop que Sánchez s'enfrontava a un jurat. El 2009, un tribunal popular ja el va absoldre. Però el TSJC, atenent el recurs que va presentar el fiscal Víctor Pillado, va obligar a repetir tot el procés perquè aquell primer veredicte que el va exculpar estava mal motivat.

I ara, la decisió del jurat va ser contundent: Sánchez era culpable de tot el reguitzell de delictes que li imputava l'acusació. Segons recollia el nou veredicte, l'octubre del 2006 ell mateix va ruixar amb benzina la seva parella -que estava embarassada de tres mesos- i li va calar foc. Punt per punt, el jurat el va anar declarant culpable d'assassinat, avortament, incendi i danys.

Durant la lectura del veredicte, Sánchez s'anava posant cada cop més nerviós. Rebregava el jersei, sospirava i anava llançant mirades amenaçadores. L'acusat s'asseia sol a la banqueta, perquè com que es trobava en llibertat, no estava ni emmanillat ni custodiat pels mossos.

Tant bon punt el jurat va acabar de llegir el veredicte, Miguel Sánchez va rebotir per terra l'ampolla d'aigua que duia a les mans, es va abraonar damunt el fiscal i li va engegar un cop de puny. L'únic agent dels mossos que hi havia a la sala i un familiar de l'acusat el van poder reduir, tot i que no sense dificultats.

L'agressió ha suposat que, a més dels 20 anys de presó que afronta pel crim, ara Sánchez tingui pendent un altre judici. En aquest cas, per atemptat a l'autoritat (un delicte pel qual es pot passar entre 2 i 5 anys entre reixes).

Riscos defensant la legalitat

Arran de l'agressió, les dues associacions majoritàries de fiscals que hi ha a l'Estat han fet comunicats on mostren el seu suport al fiscal agredit. L'escrit de la Unió Progressista de Fiscals mostra "l'afecte" del col·lectiu a Víctor Pillado i recull que, a vegades, els fiscals no són "conscients dels riscos" que afronten "durant el dia a dia en defensa de la legalitat".

Per la seva banda, el comunicat de l'Associació de Fiscals també mostra el "suport total" del col·lectiu a Pillado. Però en aquest cas, l'associació va un pas més enllà, i reclama que s'intensifiqui la seguretat als judicis. "Incidents d'aquesta mena exigeixen extremar, sens dubte, les mesures de seguretat a les sales de vistes; sobretot, quan es tracta de judicis en què se sol·liciten condemnes importants", conclou el comunicat.