Dimiteix el cap de la Policia de Cadaqués per enviar missatges racistes per Whatsapp

El responsable del cos diu ser innocent i que tot es tracta d'un "muntatge"

(Actualitzat 22:35h)

L'agost de l'any passat, l'Ajuntament de Cadaqués va convertir el cos de vigilants municipals en Policia Local. Integrada per tretze agents, qui n'estava al capdavant era Oscar Soler, per al qual es va crear la plaça d'inspector.

Ara, però, quan no va ni un any que va assumir el càrrec, Soler ha dimitit. Ho ha fet esquitxat pel rebombori que han generat uns anònims que fa dues setmanes que circulen per aquest petit poble del Cap de Creus. En aquests fulls, hi apareixen fragments de converses extretes del grup que la policia de Cadaqués havia creat al WhatsApp.

Els missatges es van escriure entre el 9 de novembre de l'any passat i el 30 de gener d'aquest 2014. I alguns d'aquests tenen un clar contingut racista i vexatori. No només contra els detinguts -de qui, fins i tot, se'n pengen fotos- sinó també contra personal de l'Ajuntament.

En concret, la secretària del consistori, a qui el cap de la policia dedica un vers personalitzat quan arriba Nadal. "Titon, titon, caga titon,... Caga un bon pressupost i si no cagues més te n'aniràs al carrer!!!", diu un tros de conversa corresponent al 24 de desembre passat.

En el cas dels detinguts, però, la situació va a més. Segons recullen els anònims, durant les seves converses, els agents els insulten o se'n mofen. I alguns d'aquests comentaris també els fa el mateix Soler, fins ara cap de la Policia Local de Cadaqués.

Per exemple, en una detenció feta el 9 de novembre, un policia es refereix als emmanillats com "dos moros de merda que fotien pals". O en un altre fragment, corresponent a una conversa del dia 13 del mateix mes, un agent demana que s'enviï "a la foguera" dos magribins que tenen antecedents per robatoris amb força.

"Sembla un senglar"

Entre els anònims que han circulat pel poble també n'hi ha un on el cap de la Policia es burla d'un altre home a qui els agents han denunciat per conduir sense carnet. El fragment de conversa correspon al 16 de novembre.

"Companys, el de la foto sembla un senglar! Estarà content l'alcalde, ara li dic que heu fet batuda!!", diu el fins ara inspector. I hi afegeix: "Aquest devia ser el senglar de Sa Guarda de 100 quilos!".

De mutu acord

La difusió d'aquestes i altres converses de WhatsApp ha portat Oscar Soler a abandonar tant el càrrec com la Policia Local de Cadaqués. La decisió ja s'ha fet oficial i ha entrat una instància a l'ajuntament. Ara, a partir del dia 1 d'abril, tornarà com a caporal a la de Llançà (Alt Empordà).

Segons ha explicat l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, la decisió s'ha pres "de mutu acord" entre el consistori i Soler. "Ell va arribar a l'ajuntament a través d'una comissió de serveis, que s'havia de renovar a finals de març; ara, però, les dues parts hem decidit no fer-ho", ha concretat l'alcalde de Cadaqués.

Figueras també ha admès que, aquestes dues darreres setmanes, el clima al poble estava enrarit a conseqüència de l'aparició dels anònims. "Allò bo, però, és que hem aconseguit posar-nos d'acord; pel bé de la policia, d'ell mateix i de tots", ha precisat, en referència a Soler.

L'alcalde de Cadaqués ha negat haver rebut pressions per forçar l'inspector a abandonar el càrrec, i ha reiterat que la decisió ha estat acordada. En referència als anònims, Joan Figueras ha dit que "lògicament" la difusió dels missatges hi ha influït. Ara bé, l'alcalde de Cadaqués ja ha avançat que farà gestions perquè "aquells qui han escampat" el contingut d'aquestes converses de WhatsApp també assumeixin la responsabilitat que els pertoca.

Soler ho nega

Per la seva banda l'excap de la Policia Local de Cadaqués, Oscar Soler, ha negat ser l'autor de cap dels missatges racistes i vexatoris que una filtració anònima li atribueix. Soler assegura que qui ha filtrat les converses "ha manipulat el seu contingut" per posar en boca d'ell i dels seus companys "coses que mai han dit". En aquest sentit, apunta que tant ell com els seus companys feien ús del telèfon privat "per agilitzar la feina" i lamenta que l'Ajuntament hagi donat credibilitat al que és clarament un muntatge orquestrat contra la seva persona. Sobre la seva sortida del cos, ha negat que es tracti d'una dimissió i apunta que marxa "perquè les seves perspectives laborals no s'han complert".

Oscar Soler apunta que divendres passat, 21 de març, va demanar el reingrés a la Policia Local de Llançà a les 8 del matí i que, aprofitant que tenia una reunió amb l'alcalde de Cadaqués a les tres de la tarda, li va comunicar la seva decisió de no renovar el contracte de serveis. En aquest sentit, afegeix que la seva decisió de marxar es deu únicament a "una suma de circumstàncies" que han fet que les seves perspectives laborals no s'hagin complert i que feien que "ja no es trobés a gust". Pel que fa a la filtració dels missatges, Soler assegura "que ha estat un més a més".

Sobre els missatges racistes i vexatoris que se li atribueixen, recorda que han estat filtrats per un anònim que va crear un compte de correu electrònic fals per "escampar mentides" desprès d'accedir al telèfon personal d'algun dels agents que formaven part del grup de WhatsApp i "manipular-ne" el contingut. En aquest sentit, afegeix que les converses "estan barrejades amb tres frases d'un dia i quatre d'un altre" amb l'únic objectiu de posar en boca d'ell i dels seus companys "coses que mai han dit".

Sobre el fet que als missatges hi aparegués el nom o el document d'identitat de persones detingudes al municipi, Soler explica que els agents utilitzaven el seu telèfon particular "per agilitzar la feina" i que moltes vegades feien servir el grup de WhatsApp per passar-se informació.

Soler lamenta que l'Ajuntament hagi donat per bones les informacions filtrades i que, per contra, no s'hagi preocupat d'investigar "qui les va filtrar i com les va aconseguir" quan s'està parlant, assegura, d'una "clara vulneració del secret de les comunicacions".

Per últim, Soler assegura que ni ell ni els seus companys tenen previst portar el tema a la justícia per mirar de trobar qui ha filtrat les converses i esclarir el cas.