Artur Mas atendrà les reivindicacions de Pimec el 3 d'abril

A la trobada també hi seran presents els consellers Homs, Puig i Mas-Colell

D'ençà que va començar la crisi, a Catalunya s'han perdut 65.000 pimes, 80.000 autònoms i més de 350.000 llocs de treball del món de la petita i mitjana empresa. Per denunciar la situació, i criticar l'ofec que pateixen per part de les administracions, la patronal Pimec va donar un cop de puny sobre la taula el passat 19 de març.

L'acte de reivindicació empresarial 'Diguem prou' va aplegar sota un mateix sostre -el Palau de Congressos de Barcelona- més de 1.400 empresaris del sector i representants de 220 gremis i associacions. D'aquí en va sortir un manifest molt crític, que denuncia que les polítiques dels governs i les successives apujades d'impostos i cotitzacions socials impedeixen que les pimes puguin remuntar la crisi.

El document es va fer arribar tant a la Generalitat com al govern estatal i s'acompanyava d'un prec per part de la patronal: concretar dia i hora per reunir-se i parlar de les problemàtiques. Ara, la Generalitat ja ha mogut fitxa i ha fixat una data per trobar-se amb la cúpula de Pimec.

Serà el proper 3 d'abril a la tarda i, segons han avançat des de la patronal, el mateix president Artur Mas presidirà la reunió. Per part del Govern, a més, també es preveu que hi assisteixin el consellers de Presidència, Francesc Homs, i els titulars d'Economia i d'Empresa i Ocupació, Andreu Mas-Colell i Felip Puig.

El president de Pimec, Josep González, ha agraït que la Generalitat hagi tingut una "reacció ràpida" a les seves peticions. I més encara tenint en compte que, per part de l'executiu estatal, només s'ha rebut el silenci per resposta.

"Estovar la situació"

Sobre allò que se n'espera de la trobada amb la Generalitat, González és clar. "Ara ens toca explicar la realitat que viuen les pimes a l'administració per estovar la situació", subratlla. El president de Pimec també ha recordat que l'acte que es va fer el 19 de març passat no és el primer que s'ha dut a terme per fer sentit la veu del petit i mitjà empresari.

"L'any 1992 ja vam fer una protesta a la plaça Sant Jaume, on es van aplegar 7.000 empresaris, per criticar que se'ns escanyés amb impostos; i el 2009, una altra protesta a les portes del Congrés dels Diputats va permetre assentar les bases de la llei contra la morositat", ha precisat Josep González. Ara, el president de Pimec assegura que el missatge que s'ha de traslladar no té volta de full.

"Les autoritats s'omplen la boca dient que les pimes som el teixit empresarial més important, que ha d'ajudar a treure'ns de la crisi; però a l'hora de la veritat, no prenen cap mesura per ajudar-nos", diu González. El president ha fet aquestes consideracions durant una visita a Girona, prèvia a la reunió del consell executiu de la patronal que es farà aquesta tarda a la ciutat.

Per la seva banda, el president de Pimec Girona, Pere Cornellà, ha subratllat que els greuges que viuen les pimes són extrapolables arreu. Sobretot, però, Cornellà ha fet incís en dues problemàtiques que els preocupen des del territori.

L'una és la morositat per part de l'administració, que es tradueix en un "maltractament" cap als petits empresaris. L'altra, el fet que a l'hora de convocar concursos públics, la Generalitat i l'Estat "facin que les pimes hi estiguin netament discriminades, perquè per mida no hi poden concórrer".