El millor cuiner del món comparteix tècniques i trucs al llibre 'Cuina amb Joan Roca'

La publicació és un veritable manual pedagògic sobre el món de la cuina i també incorpora 80 receptes

Joan Roca i el seu equip són incombustibles. En l'any de més feina (l'abril passat van ser coronats com a millor restaurant del món), han tret a la llum un llibre que feia temps que tenien al cap. "Tot i que hem anat de bòlit, hem estat capaços de tirar endavant un llibre que feia temps que teníem ganes de fer per posar a l'abast de tothom la nostra experiència", ha destacat Joan Roca, que ha comptat amb el seu equip i l'especial col·laboració de Salvador Brugués per elaborar aquest llibre. 

Al llarg de més de 350 pàgines, el lector podrà descobrir les tècniques bàsiques de la cuina sota el guiatge excepcional del millor cuiner del món. Una obra que opta, però, per un llenguatge planer i sense apriorismes perquè va orientat a un públic generalista. "És un llibre pensat per a tothom que tingui ganes d'aprendre a cuinar i posem al seu abast els mètodes més usats a les escoles de cuina", ha explicat Roca que reconeix que aquesta obra ve a "endreçar" el coneixement acumulat durant més de dues dècades com a professor de l'Escola d'Hostaleria de Girona. 

Un manual inèdit

El xef del Celler de Can Roca apunta que actualment hi ha més informació que mai entorn a la cuina i que hi ha molts llibres publicats. Ara bé, segons Joan Roca, no existeix cap llibre com aquest que posi en ordre "amb llenguatge planer i de manera pedagògica" informació tan diversa com les tècniques, la maquinària més usada, les preelaboracions o les diferents coccions de la cuina actual.

Així doncs, a 'Cuina amb Joan Roca' (editorial Planeta) els lectors poden trobar informació des de com netejar bé el peix, un truc per accelerar la cocció de les patates, com tenir ben afilats el ganivets o com organitzar-se a l'hora d'anar a comprar. Però també informació sobre una de les tècniques estrelles del Celler de Can Roca: la cuina al buit, i també d'altres aspectes de la cuina moderna. 

El llibre també incorpora 80 receptes de diferent dificultat pensades per poder-se fer a qualsevol cuina. "Val la pena tocar allò clàssic però també hem volgut posar-hi pinzellades de cuina moderna amb l'ànim de fer-ho amè, divertit i no renunciar a aplicar tècniques modernes, algunes senzilles de portar a casa", explica el xef.   

Així doncs, el llibre incorpora receptes més senzilles com albergínia amb formatge de cabra i oli de romaní o una amanida de verdures amb vinagreta de préssec però d'altres més complicades com brioix al vapor amb maionesa de xampinyons o la flor de ceba fregida amb tzatziki i salsa de xili. 

El llibre també té en compte aspectes com la salut i l'alimentació i el valor nutritiu dels aliments. "La societat actual és cada vegada més culta gastronòmicament però l'assignatura que teníem pendent era la que fa referència al menjar i la salut", reflexiona Joan Roca, que considera que darrerament aquest aspecte s'està redreçant i que, amb els cuiners al capdavant, cada vegada es parla més de la importància del binomi alimentació-salut. "Els cuiners tenim la responsabilitat d'explicar com d'important és tenir una dieta equilibrada per poder tenir una bona salut", ha remarcat.