Les obres de millora de l'església de Sant Pere de Ripoll costaran 511.000 euros

Els treballs començaran passat l'estiu

Les obres que han de permetre adequar l'interior de l'església de Sant Pere de Ripoll, situada a la plaça del monestir de Santa Maria, començaran després de l'estiu. Aquest és el calendari amb el que treballa el consistori, després que fa un any el Bisbat de Vic acordés amb l'Ajuntament cedir aquest espai per un període de 29 anys.

L'objectiu és adequar la planta noble de l'església de Sant Pere, oberta de forma molt puntual després de deixar de ser un espai de culte des de l'any 1936, per tenir un espai diàfan on poder acollir activitats culturals, com ara conferències, xerrades i exposicions, així com traslladar-hi el lapidari del monestir que havia estat al claustre. El projecte també preveu reforçar l'estructura del campanar, que té deficiències estructurals, i millorar l'assentament del terra.

Una obra de 511.000 euros de cost

Aquesta primera fase està pressupostada per 511.000 euros. El 50% de l'obra es pagarà amb un ajut del fons europeu FEDER, en la categoria de conservació i recuperació del patrimoni històric i artístic; un 44% des de l'Ajuntament de Ripoll, un 44%, i el 6% restant des del Bisbat de Vic. L'ajut europeu estableix que l'obra s'ha d'executar abans del desembre del 2014.

L'Ajuntament calcula que l'obra podrà començar després de l'estiu, un cop adjudicada. Prèviament, caldrà fer una intervenció arqueològica perquè el temple està construït a sobre d'una església preromànica. Aquest dimarts està previst que s'aprovi per ple el conveni de col·laboració entre el Bisbat de Vic i el consistori que defineix els nous usos de l'església.

La història de l'església

Les primeres informacions referents a l'església de Sant Pere de Ripoll daten de l'any 880. Durant la invasió francesa va ser saquejada i destruïda parcialment i no va ser fins a mitjans del segle XIX que va ser reconstruïda. L'any 1893 va passar a tenir una funció més secundària després que el monestir de Santa Maria assumís la funció de parròquia.

Al començament de la Guerra Civil, el temple va ser profanat i els retaules, destruïts. Des de llavors que no s'hi ha fet activitats de culte i s'utilitza de forma molt puntual per activitats culturals. A les golfes de l'edifici hi havia l'antic Museu Folklòric que després es va traslladar i reconvertir en Museu Etnogràfic l'any 2010 al nou edifici de Can Budallers, just al costat.

La capella de la congregació de l'església de Sant Pere acull actualment el Centre d'Interpretació del monestir.