Sant Martí de Llémena honora la família Roca

Artur Mas posa d'exemple de l'esforç i "empenta" dels cuiners gironins

Honradesa, sacrificis, empenta, humilitat i moltes hores de treball són alguns dels elogis que s'han repetit en els diferents discursos pronunciats durant l'acte d'homenatge a la família Roca-Fontané, davant una plaça major de Sant Martí de Llémena (Gironès) plena de gent. Aquest municipi és on van néixer els pares dels impulsors d'El Celler de Can Roca, essent així l'origen dels millors fogons del món.

Uns orígens que no han perdut mai de vista, segons ha subratllat Josep Maria Oliveras, instructor de l'expedient que ha fet possible el nomenament als cinc membres de la família. La iniciativa suposa atorgar la distinció més alta del municipi i ha comptat amb el suport unànime de 400 persones, entre particulars, institucions i fundacions.

La primera en expressar el seu agraïment ha estat la mare dels germans Roca, Montserrat Fontané, molt emocionada. "Estic una mica nerviosa, davant de les meves cassoles i olles, a la meva cuina, sóc molt valenta però davant d'aquest aparell no ho sóc gaire", ha explicat. La filla predilecte del poble de Sant Martí de Llémena ha assenyalat que aquesta és "la millor festa que els han fet mai" i ha assegurat que serà "inoblidable". "En aquest poble hi he passat la major part de la meva infantesa i joventut, amb les meves germanes que ara ja només en tinc una però quan tinc algun problema els demano ajuda a les que no estan aquí i jo crec que m'ajuden des d'on estiguin, segurament que serà des del cel perquè més santes que elles no hi ha ningú", ha afegit amb la veu tremolosa.

Tot seguit ha estat el torn del sommelier Josep Roca que ha parlat en nom dels tres germans. "Gràcies per fer-nos el millor regal possible que es pot fer en vida als pares, no ho oblidarem", ha explicat. El germà mitjà de la família ha començat el seu discurs tot destacant la figura dels seus pares que els han inculcat els valors de "l'esforç, el sacrifici, la honestedat" i l'amor per aquest poble i les terres gironines. "A partir d'ara quedaran en la memòria del poble", ha assenyalat.

Posteriorment, el reconegut sommelier ha repassat els records d'infantesa de la família, els seus lligams amb el poble que va veure néixer els seus pares i com els ha influenciat. "Parlar de territori és el rovell de l'ou de la cuina que hem mamat", ha assegurat. Finalment, Josep Roca ha volgut tancar el seu discurs amb unes paraules d'afecte cap a tots els veïns que els han vist créixer tant al poble de Sant Martí de Llémena com a Girona, on actualment regenten el millor restaurant del món.

El president de la Generalitat elogia el tarannà dels Roca

L'encarregat de cloure l'acte ha estat el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha volgut iniciar el discurs destacant el paper dels pares i els fills de la família Roca. "Avui homenatgem a unes persones concretes, un matrimoni i els seus fills, els honorem a tots", ha comentat.

En aquest sentit, Mas ha subratllat que el reconeixement i l'homenatge dels pares com a fills predilectes de Sant Martí de Llémena i els germans Roca com a fills adoptius és un reconeixement "de justícia" perquè "no caiguin en l'oblit". "En aquest país que a vegades és més propens a les enveges que els aplaudiments, aquest reconeixement ens honora a tots plegats, estem molt contents d'estar aquí i de poder fer companyia a tota la família", ha afegit entre aplaudiments.

En aquesta línia, el cap de l'executiu català ha reivindicat el fet d"encoratjar-nos tots plegats" en el context de crisi. "Hi ha molta gent al país que en aquests moments de dificultats està donant una empenta i això és essencial pel que estem vivint i pel que haurem de viure", ha valorat. Segons Mas, la situació actual és "complexa" però al mateix temps "il·lusionant". Per últim, el president ha volgut ressaltar l'esforç, hores i vocació de la família Roca. "Com es passa de la Vall del Llémena i de Girona al món?", s'ha pregruntat. "Doncs es fa posant-hi moltes idees, hores, vocació, sensibilitat i capacitat per assumir riscos i això junt és el que ha fet la família Roca", ha resumit.

Davant una plaça de Sant Martí plena a vessar, el president Mas també ha subratllat que la cuina catalana és avui en dia el "Silicon Valley" de la gastronomia mundial. "I això ho ha fet un país de dimensions no massa grans, amb set milions de persones que gran part d'elles provenen d'altres territoris", ha conclòs sota la pluja que ha començat a caure en l'última part de la cerimònia.

L'acte ha comptat amb la presència de veïns, personalitats del món de l'empresa i de la gastronomia, com és el cas de la xef Carme Ruscalleda que també ha volgut presenciar l'homenatge. Entre els polítics, s'ha comptat amb l'assistència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, juntament amb regidors i diputats de diferents partits.