Nova normativa a l'Alt Empordà per combatre la prostitució a les carreteres

El Consell Comarcal, impulsor de la iniciativa, confia que els 68 ajuntaments l'aprovin en els pròxims tres mesos

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha creat una ordenança genèrica innovadora per combatre la prostitució a les carreteres, una xacra llargament reivindicada des del territori. La institució, seguint els consells de l'informe realitzat pel bufet d'advocats Despatx J&A Garrigues, ha redactat una normativa mare que es lliurarà entre dilluns i dimarts als 68 municipis de l'Alt Empordà. Amb aquesta ordenança es permetrà que els policies locals i els Mossos puguin sancionar aquestes pràctiques a totes les carreteres, tant d'àmbit municipal com estatal. Des del Consell esperen que la normativa s'aprovi per ple a tots els pobles en uns tres mesos i que pugui ser efectiva abans de l'estiu.

Aquest dijous es van reunir a la seu del Consell Comarcal de l'Alt Empordà els membres de la comissió institucional que treballa per buscar solucions i combatre la problemàtica de la prostitució a les carreteres de la comarca. La trobada va comptar amb la presència - per invitació expressa de la comissió- del director dels serveis territorials del Departament d'Interior de la Generalitat, Albert Ballesta. També hi eren presents els responsables del bufet d'advocats, Despatx J&A Garrigues, que l'any passat van realitzar un estudi sobre el règim jurídic, administratiu i competencial de les activitats sexuals retribuïdes a les vies públiques que va tenir un cost de 15.000 euros.

Durant aquesta reunió, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà va decidir tirar endavant la idea d'una ordenança mare que segueix els consells i l'anàlisi de l'informe que van elaborar els advocats. Es tracta d'una normativa que permetrà que els municipis de l'Alt Empordà puguin combatre aquestes pràctiques i adoptar les mesures cautelars que creguin necessàries independentment de la titularitat de les carreteres on es realitza la prostitució. Es tracta d'una ordenança innovadora que també permetrà que els membres dels cossos de les policies locals dels municipis afectats i dels Mossos d'Esquadra puguin sancionar i combatre la prostitució a totes les carreteres. Fins ara, els agents no podien actuar en determinades vies perquè eren titularitat de l'Estat.

Des del Consell Comarcal ressalten que es tracta d'una ordenança clau que potencia al màxim les competències locals i que es podrà aplicar de forma immediata. En principi, la normativa es lliurarà als 68 municipis de l'Alt Empordà entre dilluns i dimarts i la institució confia que pugui estar aprovada per ple a tots els ajuntaments en un termini d'uns tres mesos. D'aquesta manera, l'ordenança podria entrar en vigor abans de l'estiu. En aquest sentit, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà ja té previst aprovar la normativa i la seva aplicació durant el proper ple de dimarts, a les sis de la tarda.

Tot i aquesta novetat, els membres de la comissió van subratllar que la solució definitiva a aquesta problemàtica només passa per la modificació del Codi Penal. Per això, en el proper ple, es presentarà una altra moció per la via d'urgència en la qual es reclama al govern estatal que prohibeixi explícitament l'oferiment, el manteniment i la sol·licitud de serveis sexuals retribuïts a les vies públiques. Al seu torn, el Consell també demanarà a tots els ajuntaments de la comarca que aprovin aquesta mateixa moció en els plens municipals.

Paral·lelament, la institució demanarà una reunió amb el president de la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, Alfredo Prada, per fer-li arribar totes aquestes peticions. Una trobada que espera reunir tots els diputats i senadors catalans per fer més força.