La Funcional Teatre celebra el 25è aniversari amb 'La Nit de les Tríbades'

La companyia, referent del teatre amateur de qualitat a l'Alt Empordà, ha programat diversos actes commemoratius en un "any de record"

La Funcional Teatre, la companyia que un grup d'amics van crear el 1989 en un balcó de la Rambla de Figueres, celebra el seu 25è aniversari amb la "nostàlgia" de recordar els orígens i la "il·lusió" de construir un futur més viu que mai. Per fer-ho, representarà del 28 de març al 6 d'abril al Teatre Municipal El Jardí 'La Nit de les Tríbades', de Per Olov Enquist, l'obra del seu debut. Un "retorn als inicis" que servirà per demostrar l'evolució d'una companyia que, com el teatre, "ha evolucionat" i s'ha adaptat als nous temps. Altres actes de commemoració seran una exposició de fotografies i una mostra de material històric de la companyia i la representació de l'obra 'Andorra' el mes de desembre.

Josep Maria Cortada, un dels membres fundadors de La Funcional Teatre del Casino Menestral de Figueres, ha assegurat que representar la primera obra de la companyia per commemorar el seu quart de segle d'existència, 'La Nit de les Tríbades', és un acte fins a cert punt de "nostàlgia" que a l'hora ha de servir també per demostrar que la companyia ha evolucionat de la mà del teatre, "que actualment té una lectura i una posada en escena molt diferents" de la que tenia 25 anys enrere quan van començar. La directora de l'espectacle, Helena Cusí, que s'ha mostrar il·lusionada per poder treballar en l'únic espectacle de la Funcional Teatre en el que no ha participat, ha afirmat que amb la recreació d'aquesta obra no pretenen "tancar un cercle, sinó iniciar-ne un de nou tant llarg com aquest".

L'obra es representarà al Teatre Municipal El Jardí de Figueres els caps de setmana del 28 de març al 6 d'abril. Les funcions del divendres es faran a les nou del vespre i els diumenges a les 6 de la tarda. Abans, el proper dijous, la companyia ha previst una preestrena molt especial on s'ha convidat totes les persones que en els darrers 25 anys han col·laborat d'una manera o altre amb la companyia. Josep Maria Cortada ha explicat que han enviat invitacions a més de 150 persones per fer un "retrobament" amb tots aquells que han contribuït a la consolidació de la companyia.

Pel públic en general, el dijous tres d'abril, la sala d'actes de la biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres acollirà una presentació de l'obra que comptarà amb la participació de la directora i els actors de l'espectacle.

A banda de les representacions al Teatre El Jardí de Figueres, l'obra també es podrà veure el divendres 9 i el dissabte 10 de maig a les nou del vespre a la Sala La Planeta de Girona, un espai, com ha recordat Cortada, "que ha acollit la companyia moltes vegades i que ha donat la oportunitat al nostre grup d'extendre la seva difusió més enllà de Figueres i de la comarca".

Actes commemoratius

A banda de la representació de 'La Nit de les Tribades', la companyia ha previst una sèrie d'actes al llarg de l'any per commemorar l'efemèride. Així, entre d'altres propostes, han previst una exposició de fotografies de gran format sobre els diferents espectacles representats per la companyia que es farà a la plaça del Teatre Municipal El Jardí coincidint amb l'inici de la pròxima temporada. També, i en col·laboració amb l'associació Diòptria de Figueres, s'ha programat un cicle de cinema relacionat amb el teatre, que es farà el segon semestre de l'any, i una exposició amb diferents elements relacionats amb el grup que acolliran els aparadors comercials de la ciutat els mesos de novembre i desembre.

El plat fort d'aquests actes serà la representació de l'obra 'Andorra', de l'austríac Max Frish, que es podrà veure a la sala La cate de Figueres el mes de desembre. Una obra que, a diferència de 'La Nit de les Tríbedes', que es de petit format, comptarà amb la participació de la pràctica totalitat de la trentena de membres que formen la companyia, i que tindrà una "posada en escena sorprenent" amb el públic assegut a l'escenari i els actors fent l'obra a la platea.

Orígens de la companyia

La Funcional Teatre va néixer en una festa d'aniversari, en un balcó de la Rambla de Figueres, quan algú va proposar de fer un grup de teatre. Uns mesos després es feia la primera reunió per parlar-ne i posar fil a l'agulla a la que seria la primera obra 'La nit de les Tríbades', de Per Olov Enquist. Això va ser l'any 1989.

El grup està format per una trentena de persones amb edats compreses entre els 10 i els 60 anys, tots ells amb l'esperit entusiasta i voluntariós que en un grup de teatre no professional comporta. Entre aquestes persones, hi ha els directors i directores de cadascuna de les obres i muntatges teatrals que són els que, en el seu moment, es responsabilitzen i fan que aquella obra o muntatge tirin endavant amb èxit.