L'alcalde de Sant Jaume de Llierca no entén la planta de triatge

El batlle carrega contra la Comissió d'Urbanisme de Catalunya, que ha aprovat el pla especial, tot dient que és "més política" que tècnica

"És un dia molt trist perquè ens han imposat un projecte que tècnicament no s'aguanta per enlloc". Amb aquestes paraules, l'alcalde de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa), Ferran Puig, expressava el rebuig a la decisió de la Comissió d'Urbanisme de Catalunya d'aprovar el pla especial que ho farà possible. Queda només un únic tràmit, l'aprovació definitiva del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, un pas que des del consistori ja donen per fet. El fet que s'hagi donat llum verd amb l'oposició del municipi demostra, diu l'alcalde, que la comissió és "més política" que tècnica i reconeix que ara només els queda el recurs judicial, un camí que els genera dubtes sobretot pel cost.

El polèmic projecte de la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca, que compta amb l'oposició del municipi i els grups ecologistes, ha superat el penúltim obstacle legal després que ahir al vespre la Comissió d'Urbanisme de Catalunya aprovés el pla especial que ha de permetre la seva construcció als terrenys rústics de Can Coma de Baix. Ara només queda la signatura del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, un pas que des del consistori valoren com a un pur tràmit que s'acabarà completant.

Tal com va explicar el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ahir es va valorar el projecte tenint en compte totes els informes dels organismes sectorials així com l'opinió de l'Agència de Residus de Catalunya que n'ha informat favorablement en dues ocasions, l'última el 13 de febrer, en un informe que qualificava la planta "d'interès públic".

La sensació que té l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca és que amb aquesta decisió "hi perd el municipi però també el país", segons paraules del seu alcalde, Ferran Puig, que afegeix que s'ha donat llum verd a un projecte "imposat" al territori que encara no se sap si es podrà tirar endavant. De fet, la mateixa Agència de Residus ja va anunciar que no decidirà fins d'aquí a dos anys si s'acaba construint, tot depenent de les necessitats que hi hagi un cop entrin en funcionament les noves plantes de Pedret i Marzà (Alt Empordà) i d'Orís (Osona) el 2015 i així es va exposar de nou en el ple de la Comissió d'Urbanisme de Catalunya.

L'Ajuntament hi veu un posicionament polític i no pas tècnic

Tal com ve denunciant des de fa temps, el consistori insisteix que el projecte s'aprova amb un seguit d'"icongruències" i "omissions" de dades que farien impossible la seva projecció. L'equip de govern ha presentat diferents estudis tècnics que avalarien la seva posició contrària als terrenys escollits, com ara l'elaborat pe un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya que alertava de les pudors de la planta que omplirien de ple la població. Aquesta problemàtica s'afegiria a d'altres d'ambientals, com ara possibles contaminacions a l'aqüífer per la permeabilitat del sòl.

El fet que encara no se sàpiga si s'acabarà tirant endavant és motiu d'"esperança", segons l'alcalde, que recorda però que el fet que quedi aprovada de forma definitiva obligarà a preveure la construcció de la planta quan s'hagi de desenvolupar el polígon industrial, ja que així apareixerà als plànols. "Tot s'haurà de dimensionar en funció d'aixó", afirma Puig. Per l'Ajuntament, caldria apostar per un altre model de reciclatge, on es fomenti la recollida porta a porta dels ciutadans en comptes de les plantes de triatge.

Dubtes amb el recurs i el seu cost

Un altre interrogant que té el municipi és si podrà fer front al recurs judicial que ve anunciant des de fa temps, l'única via legal que els quedarà un cop el conseller Vila hagi signat l'aprovació definitiva. L'alcalde reconeix que per a un municipi de 800 habitants hauran d'estudiar molt bé si poden assumir-ho a nivell econòmic però també de temps, ja que es témen que els tribunals els acabin donant la raó quan la planta ja estigui construïda.

L'alternativa proposada per l'Ajuntament

Els terrenys que finalment fa escollir el Consell Comarcal de la Garrotxa són rústics i es troben al pla de Can Coma de Baix, una zona apartada dels dos polígons Politger que hi ha actualment i que l'Ajuntament de Sant Jaume no veu bé perquè asseguren que tenen problemes de permeabilitat i que podria afectar als aqüífers i al riu Fluvià.

El consistori també veu com a un inconvenient el fet que no hi hagi els accessos necessaris ni estigui connectat amb l'altre polígon, entre d'altres aspectes. Com a alternativa, el consistori defensa que la futura planta es faci al polígon Pulitger i compta amb el suport d'entitats ecologistes, diversos partits polítics i sectors econòmics com la pagesia que també defensen la seva proposta.