Tossa de Mar destinarà la finca de Sant Grau a la producció de suro

El consistori ha aprovat un pla de gestió i millora forestal d'aquest espai

L'Ajuntament de Tossa de Mar (Selva) ha aprovat el pla tècnic de gestió i millora forestal de la finca de Sant Grau, un terreny de 100 hectàrees que és de propietat municipal, que està ubicat dins del Massís de les Cadiretes. L'objectiu del consistori és destinar aquesta zona a la producció de suro i, al mateix temps, conservar i netejar l'espai. Fa uns mesos ja es va començar a retirar part del suro d'algunes alzines sureres però, en principi, el pla preveu actuacions fins al 2022. Paral·lelament, el consistori té previst arreglar i restaurar els camins, mantenir el sotabosc net amb animals de pastura i eliminar les restes vegetals per ser tractades com a biomassa forestal.

Des del consistori ressalten que la producció de suro ha de permetre fer viable econòmicament la gestió de l'espai i contribuir a la conservació d'aquest espai d'interès. A més, l'ajuntament subratlla que el manteniment de la finca assegurarà l'accés en cas d'incendi forestal. A més d'extreure el suro, el pla preveu diverses actuacions com tallades de selecció, producció de llenya o desarrelament d'arbres i arbustos per a jardineria.

D'altra banda, l'estudi recull algunes dades curioses sobre la fauna i la flora que habita en aquesta finca. En primer lloc, les alzines els pins, el bruc, el marfull i l'arboç són algunes de les espècies vegetals majoritàries. Pel que fa a la fauna, el porc senglar és el mamífer més gran que hi ha a la zona tot i que també s'hi poden trobar guineus, llebres, el gorja blanc, la geneta, eriçons, musaranyes o rates cellardes. Pel que fa a les aus, el llistat és molt ampli però destaca el gran nombre de rapinyaires. Finalment, el gripau, la granota, el llangardaix, la sargantana, la serp d'escala i la serp verda són els amfibis i rèptils més comuns.