Ferran Adrià pica l'ullet als ecologistes

El xef els ofereix mà estesa per fer d'El BulliFoundation "un exemple de sostenibilitat"

El xef Ferran Adrià ha aprofitat la seva visita d'aquest dimarts a Roses per presentar el projecte d'El Bulli Foundation al Teatre Municipal de la població altempordanesa, per reunir-se amb representants d'IAEDEN-Salvem l'Empordà, l'entitat ecologista que més fortament s'ha oposat a que l'ampliació d'El Bulli es faci a Cala Montjoi. Una reunió, ha reconegut Adrià, que s'"hauria d'haver fet abans", però que considera important per sumar sensibilitats a un projecte que vol ser "un exemple de sostenibilitat".

Tant el xef com els ecologistes han assegurat que la reunió ha estat cordial i profitosa i s'han emplaçat a trobar-se periòdicament per mirar d'acostar posicions en un projecte, ha recordat Adrià, "que és de tots i per a tots". En aquest sentit, Ferran Adrià ha deixat clar que "respecta i valora" la tasca de les entitats ecologistes i que espera que aquestes "també respectin la seva". Per buscar el punt d'"equilibri", Adrià ha convidat als ecologistes a sumar-se al projecte com assessors per aconseguir fer compatible la protecció mediambiental de Cala Montjoi amb la projecció d'El Bulli Foundation, que vol ser un pol de dinamització econòmica per a Roses i la comarca.

Els ecologistes, que han valorat la receptivitat del xef a les seves opinions i dubtes, han deixat clar que tot i la bona sintonia amb el xef, el seu paper ha de continuar sent el de "defensar un espai protegit" com és Cala Montjoi i el parc natural del Cap de Creus. Bàrbara Smith, portaveu d'IAEDEN-Salvem l'Empordà, ha recordat que el projecte d'El Bulli Foundation requerirà d'una llei per donar-li cobertura legal i que això "no ho poden acceptar" perquè crea un "precedent perillós" i perquè deixa en paper mullat la llei que fins ara protegia aquest espai.

De la reunió també n'ha sortit el compromís de Ferran Adrià de tramitar abans que s'aprovi el projecte l'avaluació ambiental estratègica que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va exigir per donar el vistiplau del Govern al projecte. Un compromís, ha destacat Smith, que permetrà que d'altres entitats ecologistes puguin dir la seva perquè serà un tràmit on hi haurà exposició pública.

Tot i que Smith no s'ha volgut comprometre a formar part del projecte en qualitat d'assessors, sí que s'ha mostrat disposada a seguir parlant amb Ferran Adrià i la resta de responsables del projecte per mirar de trobar una solució que satisfaci les dues parts.