Ferran Adrià diu que el BulliFoundation tindrà un 'impacte zero' al territori

El xef es reuneix aquesta tarda amb els ecologistes per convèncer-los

Ferran Adrià vol sumar el màxim de suports al projecte del BulliFoundation. Per això, després de presentar el projecte a Barcelona, aquest matí ho ha fet a Girona i al vespre serà a Roses. Adrià ha insistit que és un projecte "de tots" ja que, tot i ser una iniciativa privada "sense un duro públic", quan ell ja no hi sigui ho donarà tot a la Generalitat. En aquest sentit, ha explicat que el seu desig és que "tothom surti a la foto" i s'ha referit expressament als ecologistes, els més crítics amb el projecte. "Si no som capaços que hi hagi consens és que el país va molt malament", ha afirmat l'impulsor del BulliFoundation. 

El nou Bulli serà un edifici de més de 4.000 metres de sostre i, com que està dins un parc natural, el Parlament haurà d'aprovar una llei feta a mida per a aquest cas concret. Segons ha explicat el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, cal un projecte de llei per decretar l'interès públic del projecte. Segons ha explicat, serà la primera vegada que es tramitarà una llei amb un projecte arquitectònic vinculat. Això farà, segons Serra, que el text que s'aprovi sigui molt concret i se cenyeixi únicament al projecte del Bullifoundation. "Es farà allò que diu el projecte, i res més, això és molt important", ha destacat. El projecte del Bullifoundation té una inversió de 9 MEUR (tota aportada per Adrià i el seu soci Juli Soler) i preveu obrir portes la primavera del 2016. 

"Un projecte sostenible i d'impacte 0"

Durant la seva exposició, Ferran Adrià ha defensat que ha estat una "obsessió" aconseguir que el nou edifici tingui "un impacte 0". "Volem que quan vinguin enginyers o naturalistes de tot el món ens diguin que s'ha fet la millor intervenció que mai havien vist dins un parc natural", ha reflexionat el xef, que recorda que pràcticament tot el complex està soterrat i dissimulat amb bancals típics del Cap de Creus.
Adrià, a títol personal, ha defensat que creu que en els parcs naturals hi ha d'haver un projecte cultural d'innovació i també arquitectònic que serveixi per dinamitzar l'espai.
Això és, precisament, el que han buscat fer al Cap de Creus amb el projecte del BulliFoundation. A més, ha defensat que aquest projecte no es podia fer enlloc més perquè està molt vinculat al restaurant. "Hem tingut ofertes de països amb molts zeros al darrera però el projecte no s'entén fora d'aquí, és un projecte de país", ha declarat. 

El xef del que fou millor restaurant del món en cinc ocasions ha explicat també que aquesta tarda té una reunió amb representants de la IAEDEN-Salvem l'Empordà, un dels més crítics amb el projecte per fer-se dins un ple parc natural. Critiquen també que s'hagi fet una llei "a mida" per al projecte d'Adrià. "No es tracta de cap caprici personalista, és un projecte que quedarà per a tothom i crec que ho acabaran entenent", ha insistit el xef. 

Les tres potes del projecte

El projecte del BulliFoundation es divideix en tres branques, dos de les quals estaran a Cala Montjoi. Es tracta d'El Bulli 1846 (any de naixement del cuiner francès Auguste Escoffier i també el número de plats que va crear el Bulli restaurant), un museu-laboratori sobre el procés creatiu, l'eficiència i la innovació. Dins d'aquest complex, de més de 4.000 metres quadrats, s'hi integrarà l'altra pota del projecte: el Bulli DNA, un espai creatiu que acollirà un grup de 40 cuiners i professionals d'altres disciplines que treballaran entorn a la creativitat durant 8 mesos l'any. Al final d'aquest període, s'obrirà el complex com a restaurant durant 20 dies per provar les seves creacions. La meitat de les places es sortejaran a través d'Internet i seran gratuïtes i l'altra meitat haurà d'assegurar la recaptació de fons per perpetuar la missió de la fundació. 

La tercera pota, situada al carrer Mèxic de Barcelona, és la Bullipedia, que s'encarregarà de "decodificar el genoma de la gastronomia" i recollir tota la història d'aquesta disciplina. Segons ha avançat Adrià, aquest complex - de més de 1.500 metres- obrirà portes en un mes. 

"Un lloc sense visites massificades"

El xef ha volgut deixar clar que no serà un lloc "de visites massificades" i ha explicat que vol "parlar amb tothom" per decidir coses com quan ha de ser visitable. "El projecte recull que a l'hivern estarà tancat però si vosaltres voleu podem obrir, es farà el que digueu", ha dit a l'auditori, format tant per hotelers com restauradors i persones dedicades al turisme de la zona. També ha afirmat que no és un projecte elitista. "Les entrades costaran 10 i 12 euros, això no és elitisme", ha dit. També ha detallat que el complex inclourà quatre o cinc habitacions per a les persones "influents" que vinguin a conèixer el projecte. 

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha agraït a Adrià el gest de cedir el seu projecte a la societat i li ha reconegut el mèrit de crear quelcom tan innovador. "Ens proposes trencar costures i per això no tothom ho entén; és un projecte contrari a la comoditat, que combat la ganduleria cognitiva", ha reflexionat l'alcalde.