L'acusat de cremar la seva parella a Calonge, acorralat per les proves

La víctima va estar a punt de denunciar-lo per maltractaments mesos abans

Aquest dimarts, durant la quarta jornada del judici contra Miguel Sánchez, han declarat els Mossos d'Esquadra de l'àrea d'investigació que van portar el cas. Segons han explicat, un cop van prendre declaració a tots els testimonis i van analitzar les proves van arribar a una conclusió "claríssima"; que l'acusat va anar a comprar benzina dos dies abans del crim i que el dia 8 d'octubre a la nit va ruixar la seva parella i li va calar foc al pis on vivien. "El que no sabia és que la gasolina fa una deflagració quan s'encén i, per això, es va cremar ell", explica el sergent. Després, la va tirar pel balcó.

Els agents han exposat els motius pels quals van descartar la versió de l'acusat, que assegura que mentre estava al lavabo va sentir una explosió i, quan va sortir, va veure la seva dona cremant. Segons la investigació, van descartar que l'incendi fos fortuït perquè els perits no van trobar cap error en el sistema elèctric ni cap fuita de gas que pogués provocar el foc.

També descarten que una tercera persona provoqués l'incendi. Els Mossos d'Esquadra han explicat que la porta d'entrada al pis estava tancada amb clau i, dins l'immoble, només hi havia la víctima i l'acusat. Els agents també troben "pràcticament impossible" que una tercera persona pogués accedir al pis pel balcó amb l'objectiu de calar foc a l'immoble.

Finalment, els agents també han descartat la tercera hipòtesi sobre com podien haver ocorregut els fets. Els Mossos no creuen que la dona se suïcidés calant-se foc a ella mateixa. Primer de tot, perquè es tracta d'una mort "mol cruel" com perquè una dona embarassada de tres mesos de l'autoinfringís. També perquè no només hi havia benzina en el cos de la dona, sinó també el altres punt de la casa. "Si et vols cremar et tires tota la gasolina a sobre, no la distribueixes", ha explicat l'agent. I, finalment, perquè la dona es va intentar apagar tirant-se aigua per sobre a la dutxa.

Per tot això, els agents conclouen que la hipòtesi més probable és la de la mort criminal i creuen que "està claríssim" que qui va ruixar la víctima amb gasolina i li va calar foc va ser l'acusat: Miquel Sánchez.

Sense denúncia

Aquest dimarts també ha declarat un caporal de la Policia Local de Calonge i una assistent social que van atendre la víctima mesos abans que morís cremada. Segons han relatat, va anar fins a comissaria dient que la seva parella, quan bevia, la maltractava. També deia que volia portar els fills que havia deixat al seu país d'origen, Xile.

El caporal ha explicat que li va demanar que s'esperés que arribessin professionals relacionats amb violència de gènere però no va voler i va marxar amb l'ara acusat sense interposar denúncia. Tot i això, va trametre l'informe a serveis socials, que es van posar en contacte amb ella en diverses ocasions amb la intenció de reunir-s'hi i abordar la situació.

Segons a explicat l'assistent social, primer va dir que es trobava malament i no hi podia anar i quan finalment va assistir a les oficines hi va anar acompanyada de l'acusat. "No vaig poder aprofundir en el tema dels maltractaments perquè ell hi era, tot i que li havia demanat que vingués sola", ha explicat l'assistent social que diu que aleshores va marxar un mes de vacances no sense abans avisar la policia local perquè estava "preocupada" per aquest assumpte. "Ja no vam tenir temps de res més", ha conclòs.

Miguel Sánchez s'enfronta per segona vegada a un jurat popular perquè en el primer judici, l'any 2009, el van declarar no culpable i va quedar absolt. El TSJC va tombar el veredicte i va obligar a repetir el judici. El fiscal, Víctor Pillado, demana que el condemnin a 20 anys de presó pels delictes d'assassinat, avortament, incendi i danys.

La defensa, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, demana que l'absolguin. El cas es jutja per la via del jurat popular.