La Fundació Dalí tanca el 2013 amb un excedent de més de 4,4 milions d'euros

El 25è aniversari de la mort de l'artista no suposarà un important increment de visitants

La figura de Salvador Dalí continua captivant el públic d'aquí i de fora. Així ho ha pogut constatar de nou la Fundació Gala-Salvador Dalí, gestora del seu llegat artístic, amb el tancament de l'exercici del 2013. Si l'any anterior les xifres ja havien estat excel·lents, un any després continua l'èxit. En la memòria econòmica destaca l'excedent de més de 4,4 milions d'euros -el 2012 ja havia estat també de més de 4,8 milions d'euros- però a diferència d'altres anys el capítol d'inversions ha estat més important. Concretament, la fundació ha destinat més de 8,7 milions d'euros per enriquir el patrimoni artístic i documental però també en millores d'infraestructures.

Segons ha explicat el secretari general de l'ens, Lluís Peñuelas, els diners sobrants de l'exercici serviran per adquirir més obra i també aniran destinades a les activitats culturals. Unes activitats que l'any 2013 van tenir un cost de més de 10,8 milions d'euros però que van quedar compensats pels més de 15,3 milions d'euros registrats en concepte d'ingressos.

En aquest apartat, destaca per exemple la partida de 650.000 euros aconseguits en drets de reproducció d'obres, el que representa prop d'un 63% més respecte l'any anterior. Aquest fet, ha assenyalat el gerent de la fundació, Joan Manuel Sevillano, demostra que el material dalinià està "en bones mans" i que se'n fa un bon control. Així per exemple es van obrir procediments a marques que van incórrer a infraccions i es van signar acords de coexistència de casos en què es respecta la figura del geni i la seva obra sense entrar en conflicte amb la fundació. També es van enretirar diverses pàgines web amb continguts no autoritzats.

Pel que fa a la compra d'obra, durant el 2013 es van adquirir sis sèries d'obra gràfica que apleguen 196 estampes, tres manuscrits inèdits i dos fullets addicionals: 'Les Chants de Maldoror' (1934), 'Onan' (1934), 'Grains et issues. Rêve expérimental' (1935), 'Cours naturel' (1938), 'Biblia Sacra' (1967), 'Paradis perdu. Quatrième chant' (1974) i 'Homenatge al FC
Barcelona' (1974). També es va adquirir documentació que enriqueix substancialment  els fons de la Fundació: un ex‐libris de Puig Pujades, catàlegs d'exposicions, noranta‐set revistes d'època, setanta‐dos llibres, cinquanta cartes, entre d'altres.

Un 8% més de visitants que el 2012

Els tres museus Dalí han tancat el 2013 amb la xifra rècord de visitants d'1.580.517 persones, un 8,4% més que l'any anterior. El que més afluència de públic ha tingut és el Teatre-Museu Dalí i Dalí-Joies, a Figueres, amb 1.333.430 visitants. Aquesta xifra representa un 9,63 % més que l'any passat.

Pel que fa al Castell Gala Dalí de Púbol, s'han registrat 136.744 visitants, un increment del 3,27% respecte el 2012. La casa de Salvador Dalí a Portillgat ha tingut 110.343 visitants, un increment de l'1,16 % respecte el 2012. El nivell de satisfacció també és positiu. Al Teatre‐Museu Dalí, el 34% dels enquestats ha considerat la visita excepcional, i el 47% molt bé. Al Castell de Púbol, el 81% l'ha valorat com a molt bé mentre que a la Casa Salvador Dalí, el 19% la considera excepcional i el 56% molt bé.

Els responsables de la fundació atribueixen aquests bons resultats de públic al marge de la crisi per la feina que s'ha fet per "internacionalitzar" la figura i obra de Dalí alhora que s'ha treballat per donar projecció al territori on va néixer i viure l'artista.

Els efectes de la crisi a Ucraïna a nivell turístic

Aquest 2014 està marcat per la celebració del 25è aniversari de la mort de Salvador Dalí. Des de la fundació, però, no preveuen que això es tradueixi amb un increment substancial de visitants, que ja de per sí va en augment, sinó que posen la mirada en altres aspectes com ara el conflicte obert entre Rússia i Ucraïna. El secretari general de l'ens, Lluís Peñuelas, ha reconegut que preveuen que influirà en el turisme i que caldrà veure com evoluciona la crisi. De moment, però, asseguren que no els ha afectat. El turisme rus que ha visitat els museus, un dels emergents en els darrers anys, ha augmentat un 44% durant els primers mesos d'aquest any respecte el 2013.

Una altra cita important per aquest any és la retrospectiva que es farà al Brasil coincidint amb el Mundial de Futbol. L'exposició, centrada en l'època surrealista, s'inaugurarà el maig al Centre Cultural del Banco do Brasil, a Río de Janeiro, i després viatjarà a l'Institut Tomie Ohtake a São Paulo.