Una investigació determinarà si el foc de Vall-llobrega és fruit d'una negligència

Se sospita d'una crema de sotabosc mal apagada

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Ramon Parés, ha explicat que la investigació sobre la causa del foc del Baix Empordà -que realitzaran els Agents Rurals - podrà determinar si l'incendi forestal que ha afectat unes 307 hectàrees de les Gavarres ha estat a causa d'una negligència. "Si es veiessin indicis de delicte, hi intervindrien els Mossos d'Esquadra i el cas podria acabar als jutjats per un delicte d'incendis o danys", ha comentat Parés.

El foc hauria estat provocat per una crema de rostolls mal apagada. "És una qüestió de sentit comú que si una persona fa foc, l'ha d'apagar i ho ha de deixar en condicions", ha afegit el director general.

Durant la nit de dilluns, una seixantena de dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat i ADF treballaran per controlar i estabilitzar el perímetre del foc, mantenint les línies d'aigua i netejant amb serres elèctriques els espais més inaccessibles. "La feina dels Bombers és treballar, treballar i treballar fins que demà o demà passat es pugui extingir el foc", ha assenyalat Parés. Demà, quatre dotacions aèries se sumaran a les tasques d'extinció. "Les coses pinten bé, ha augmentat la humitat però aquests incendis tenen un procés molt llarg i ara podríem dir que es troba a la meitat", ha comentat.


El director general ha explicat que ara, els Agents Rurals, hauran de fer les investigacions pertinents per poder trobar les causes exactes d'aquest incendi forestal que fins ara ha afectat 307 hectàrees d'arbrat, vegetació i massa forestal de les Gavarres. Aquest diumenge a la tarda, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha confirmat que la principal hipòtesi de l'origen del foc es trobaria en una crema de rostolls mal apagada que es va fer el passat divendres a la zona de Mas Cabrer de Vall-llobrega.

"Si es veiés algun indici de delicte, els Mossos hi intervindrien i es podria arribar als jutjats amb una causa penal", ha explicat Parés tot afirmant que aquestes tasques no depenen del cos dels Bombers de la Generalitat. "Se li podria imputar el delicte de tipus penal que el jutge establís, pot ser un delicte d'incendi o un delicte de danys; hi ha diferents tipologies d'aquests delictes", ha comentat.

En aquest sentit, Parés ha subratllat que és "qüestió de sentit comú" que si una persona fa foc, l'apagui. "Crec que no hi ha cap norma, però si algú vol cremar alguna cosa, ho ha de deixar en condicions", ha conclòs.