62 dotacions de Bombers treballen en un incendi a Vall-Llobrega

S'han desallotjat 450 persones de forma preventiva

(Actualitzat 21:12h)

L'amenaça del foc s'ha tornat a fer present aquest diumenge a la zona del Baix Empordà amb un incendi que crema des de la una del migdia. El foc ha començat a la zona de Mas Cabrer del terme municipal de Vall-llobrega (Baix Empordà), a prop de l'ermita de Sant Mateu, a les Gavarres orientals, i afecta una àrea encara per determinar de vegetació forestal. El fort vent de tramuntana, que bufa en direcció Calonge, dificulta les feines d'extinció.

62 mitjans terrestres dels Bombers de la Generalitat treballen per apaivagar les flames amb l'ajuda de tècnics i voluntaris de Protecció Civil, Adif, i agents rurals. També han col·laborat en l'extinció dos hidroavions del Ministeri d'Agricultura a petició del Departament d'Interior i sis mitjans aeris més que s'han retirat amb la caiguda del sol.

Les causes del foc, que segons algunes fonts hauria començat en un rec prop del mas Cabrer, s'haurien originat per una crema controlada de sotabosc mal apagada. Les flames haurien afectat la línia d'alta tensió, que s'ha encès i caigut afavorint la propagació del foc.

Segons han informat els Mossos d'Esquadra ha estat necessari desallotjar unes 450 persones de les urbanitzacions properes i no s'han registrat ferits. De moment ja han quedat afectades 307 hectàrees. La previsió és que el temps millori a mesura que passi la tarda, perdent força la tramuntana gradualment.


 
L'incendi ha amenaçat en un primer moment el nucli urbà de Vall-llobrega fins el punt d'acostar-se a uns 100 metres d'algunes cases. Protecció Civil ha recomanat als veïns el confinament i ha ordenat l'evacuació preventiva de tres urbanitzacions, les de Mas Falquet, Raval de Dalt i Can Sais, així com dels veïns dels carrers Piscines i Josep Rovira de Vall-llobrega. Un helicòpter dels bombers ha avisat els habitants de l'àrea que marxessin de les cases. L'Ajuntament ha habilitat el poliesportiu de la localitat per acollir els desallotjats, que podrien ser un centenar.

Segons el testimoni de la veïna de Vall-llobrega Susana Garcia, molts veïns han estat netejant els jardins de material susceptible de ser cremat i regant els seus jardins i cases per si canviés el vent i les flames arribessin fins els seus habitatges. També ha denunciat que el mal estat del sotabosc, encara molt brut després de la nevada de fa tres anys, ja feia preveure una desgràcia així.


 
La espessa columna de fum que ha provocat l'incendi ha obligat a tallar per prevenció la C-31 entre Palamós i Platja d'Aro. Els vehicles es desvien per la comarcal 253 cap a Celrà i Girona. La columna de fum ha arribat fins a Mallorca i la forta olor es podia sentir a Barcelona.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha apuntat que "encara és molt d'hora" per fer delimitar el perímetre exacte de les afectacions i ha avançat que no s'han de lamentar danys personals ni tampoc cases afectades; "com a molt una tanca o persiana socarrimada".

Les condicions meteorològiques que hi havia a la zona han condicionat les tasques d’extinció, ja que el vent de tramuntana ha bufat a més de 30 Km/h i la humitat relativa era molt baixa. Al llarg de la tarda, el vent ha anat afluixant en intensitat i es preveu, de cara a demà, que sigui de component sud i bufi més feble.

450 veïns evacuats

Uns 450 veïns han estat evacuats de manera preventiva per l'incendi de les Gavarres que ha començat poc després de la una de la tarda d'aquest diumenge. Segons Protecció Civil, al municipi de Vall-llobrega s'han desallotjat les urbanitzacions de Can Sais i Mas Falquet i els carrers Piscines i Josep Rovira. A Calonge han hagut de marxar de casa seva els vilatans de Sant Daniel, Finca-verd, Mas Conic, Mas Laquadra i Mas Pera. I a Palamós s'han evacuat els veïns de Valitrà i algunes masies de la Vall de Bell-Lloc.

Palamós ha habilitat un centre d'acollida pels desallotjats al carrer Londres amb el carrer Còrsega. Es tracta d'una nau de 3.000 metres quadrats amb 35 llits de la Creu Roja. Al punt d'acollida de Palamós s'hi ha desplaçat el tècnic territorial de Protecció Civil per coordinar les tasques dels voluntaris. De moment no hi ha anat cap veí.

La espessa columna de fum que ha provocat l'incendi ha obligat a tallar durant unes hores i per prevenció la C-31 entre Palamós i Platja d'Aro. Una via que, segons Protecció Civil, ja s'ha obert.

Un vehicle cremat

Tot i que la majoria de desallotjats puguin tornar a casa, els Bombers continuen mantenint la prohibició en dos dels casos: les cases i masies aïllades i la urbanització Puig Cargol de Calonge (on la proximitat de les flames desaconsella aixecar el desallotjament).

Precisament, en una pista que dóna accés a aquesta urbanització és on aquesta tarda s'ha viscut "un ensurt", com l'ha definit el conseller. Un home ha desatès els consells de seguretat, s'ha apropat massa a les flames i el cotxe se li ha cremat.

L'home ha pogut sortir del cotxe sense patir danys, però el vehicle ha quedat completament calcinat. Els mossos han trobat el cotxe poc després i, després de fer les gestions oportunes, han pogut localitzar el propietari sa i estalvi.

Espadaler ha dit que aquest cas ha de servir d'exemple per reclamar "màxima prudència", perquè aquest veí no ha estat l'únic imprudent (segons el conseller, també hi ha hagut ciclistes que s'han volgut apropar al foc). "Afortunadament, les conseqüències d'aquesta acció imprudent no han anat més enllà d'un vehicle cremat, però no s'han de desatendre els consells d'apropar-se a zones calentes perquè poden passar desgràcies", ha dit.

Visita la galeria d'imatges amb totes les fotografies de l'incendi recollides a la xarxa.