Renovar el DNI a malalts o discapacitats des de casa

La policia espanyola ha expedit 98 documents amb la unitat mòbil a les comarques gironines durant el 2013

Renovar el DNI a una persona de la tercera edat o amb problemes de mobilitat es pot convertir en un veritable mal de cap per a una família que ha de fer mans i mànigues per buscar la manera de portar el familiar fins a l'oficina d'expedició de documents més propera. Per evitar això, la policia espanyola té un servei de DNI a domicili, que consisteix amb una unitat mòbil equipada amb ordinador, codis de seguretat i aparell de agafar les empremtes digitals que es desplaça fins a qualsevol lloc de les comarques gironines per renovar la documentació a aquestes persones.

"Han de ser persones que estiguin impossibilitades, normalment solen ser d'edat avançada que estan a casa o en residències", explicat el cap de la unitat de documentació a Girona, l'inspector Albert Feliu. Els familiars o cuidadors d'aquestes persones poden demanar la unitat mòbil presentant una sol·licitud acompanyada d'un certificat mèdic que confirmi que qui s'ha de renovar el DNI no es pot desplaçar.

Un cop completats els tràmits, els agents es posen en contacte amb la família i fixen dia i hora per anar a renovar la documentació. Normalment, la unitat aprofita per enllaçar diferents DNI en un mateix dia. A les 9 del matí, la unitat mòbil surt de Girona amb l'agenda del dia: la primera parada serà a Torroella de Montgrí (Baix Empordà), a una residència per a persones de la tercera edat. El segon destí és un domicili de Rabós (Alt Empordà).

"Per a nosaltres és molt important que la policia es pugui desplaçar perquè la majoria de persones de tenim aquí són molt grans, van amb cadira de rodes, i, sinó, hauríem d'organitzar transports adaptats i personal per anar a renovar el DNI", explicat la directora del centre, Olga Garcia. Segons detalla, la majoria de vegades que han de sol·licitar els serveis de la policia és perquè a l'hora de gestionar documentació oficial s'han adonat que el DNI de l'usuari està caducat o bé que l'original s'ha extraviat.

A aquesta residència renoven el DNI de Maria Blanch, una dona de 89 anys que va amb cadira de rodes. Els agents li prenen les empremtes, escanegen la nova fotografia i, si està capacitada per fer-ho, li agafen la signatura que anirà al nou DNI. Tota la informació recopilada es bolca després al sistema informàtic de les oficines centrals, que imprimeixen el DNI. Aleshores, només cal que algun familiar el vagi a recollir o, si no es pot, els mateixos agents el porten a casa.

Un servei agraït

"Aquest servei és molt agraït, sobretot per als familiars que necessiten que la persona tingui el DNI en vigor per a qualsevol tràmit", detalla el cap de la unitat de documentació, Albert Feliu. Després de la residència de Torroella, enfilen el camí cap a Rabós a fer el que anomenen "un domicili". Allà els espera Carolina Lagresa, una dona de 90 anys, i la seva cuidadora. Tornen a repetir el procés però, en aquesta ocasió, la usuària no pot signar i complimenten a zona de la signatura amb tres ratlles, la signatura tipus.

Durant el 2013 la policia espanyola ha fet 98 DNI d'aquest tipus a les comarques gironines, 32 més que l'any anterior. La documentació per a malalts i discapacitats no és l'única mòbil que fan. També fan l'anomenat "DNI rural". En aquests casos els ajuntaments recullen peticions per renovar el carnet i quan n'acumulen unes quantes la unitat mòbil es desplaça fins al poble i els fa tots alhora. D'aquests n'han fet 1.141 durant el 2013.