Reunió dels alcaldes del Gironès per prevenir els focs

La Diputació ofereix els serveis del Xaloc per si els consistoris volen sancionar els propietaris que no facin les franges de protecció

Representants del Govern, Diputació, Mossos i Bombers s'han reunit aquest divendres amb els alcaldes del Gironès per recordar la importància de prendre mesures per evitar els focs. La normativa catalana obliga els propietaris a fer franges de protecció si viuen a una urbanització situada a menys de 500 metres d'una zona boscosa i, des del gener, aquesta obligació també s'estén a nuclis disseminats o cases aïllades. En base a la llei catalana, els ajuntaments poden sancionar els propietaris que no facin aquestes actuacions i, per això, la Diputació de Girona ha ofert els serveis del Xaloc (a qui deleguen la gestió de tributs) per si volen multar-los. Les sancions poden arribar als 10.000 euros.

Amb l'objectiu de treballar colze amb colze amb els municipis per estar preparats en cas de foc, la delegació del Govern ha iniciat una sèrie de trobades amb els consells comarcals. L'objectiu de les reunions és recordar als alcaldes les obligacions legals que tenen en matèria de prevenció d'incendis i també oferir-los suport per aconseguir mantenir nets els seus termes municipals.

La llei estableix que a les urbanitzacions situades a menys de 500 metres de massa boscosa cal fer-hi una franja de protecció, a 25 metres de les cases. L'obligació de fer aquestes franges és dels propietaris i l'ajuntament ho ha de fer als solars que són públics. A partir del gener, la llei ha incorporat nous supòsits. Són els de les cases aïllades, granges o nuclis disseminats situats també a menys de 500 metres de la massa boscosa. En aquests casos, també han de fer una franja de protecció per evitar que el foc arribi a les seves propietats.

El delegat del Govern, Eudald Casadesús, ha recordat la importància de complir aquestes mesures i, tot i reconèixer que s'ha avançat i que hi ha hagut "un abans i un després" des de l'incendi de l'Empordà del 2012, assumeix que encara hi ha molta feina per fer. Per això, ha explicat que aquestes trobades són importants per recordar la importància de complir amb les mesures antiincendis i "estar preparats tot l'any". Com ha recordat, l'últim incendi important de la demarcació es va registrar al novembre passat a Vilopriu i, per això, ha destacat que ja no hi ha una estacionalitat per al foc i que cal extremar les precaucions.

Suport per tramitar sancions

Per la seva banda, el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, ha explicat que han demanat als ajuntaments que els aportin informació per saber quin tant per cent de franges estan fetes. Amb aquesta informació, podran conèixer on hi ha més risc d'incendis i podran crear una nova partida econòmica per ajudar a fer les franges on sigui més prioritari.

La llei estableix que es pot multar amb fins 10.000 euros els propietaris que no facin les franges antiincendis. El vicepresident de la Diputació ha ofert als alcaldes els serveis del Xaloc (organisme autònom al que molts ajuntaments han derivat la gestió tributària) per si volen iniciar expedients contra els propietaris que, després d'haver-los requerit en diverses ocasions, no facin les actuacions necessàries.

Segons ha indicat el president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets, la reunió també vol servir per conscienciar els alcaldes de la importància que juguen les mesures antiincendis i també perquè comparteixin experiències d'aquells alcaldes que sí han patit un incendi al seu municipi. "Sempre penses que no et tocarà mai però si algú t'explica la seva experiència després pots aplicar consells al teu municipi", ha dit.