Obliguen la PAH a desmuntar les tendes a l'hort del bloc ocupat de Salt

L'Ajuntament assegura que no tenen llicència d'obres i són il·legals

Des que el Bloc de Salt va ser desallotjat el 13 de desembre de l'any passat, la PAH ha reconvertit els solars del costat en un hort i també en una zona on hi viuen tres persones que dormen en tendes de campanya. També hi ha bancs i taules -fetes amb peces de formigó i fusta- i una escultura amb forma de cúpula geodèsica de metall reciclat d'uns dos metres d'altura.

Tot aquest material és el que l'Ajuntament de Salt exigeix que es retiri de forma immediata. La primera instància va arribar amb data de 27 de febrer i a nom de dues de les persones que hi viuen i que han demanat empadronament amb aquesta direcció. Basant-se en una inspecció feta per tècnics municipals, el consistori els informa que les obres fetes de caràcter menor, com és la construcció d'una base circular i la instal·lació d'una piscina prefabricada , tendes de campanya, taules, cadires, un entarimat i altres "andròmines" relacionades amb els treballs d'una horta, s'han fet sense la pertinent llicència municipal. En el document, s'afegeix que segons la normativa del Pla Parcial Mas Masó a la zona residencial plurifamiliar , les construccions auxiliars no estan permeses a l'espai lliure d'edificació per la qual cosa les obres serien "il·legalitzables".

En la segona instància, amb data de 4 de març, es repeteix el mateix contingut i s'afegeix la construcció de la cúpula geodèsica. En ambdós documents s'exigeix la seva retirada immediata i es dóna un termini de 48 hores després de la notificació, que també s'ha posat en coneixement al propietari de la finca -la Sareb- i a la Policia Municipal.

En cas d'incompliment, s'informa que l'ordre es podrà executar de forma subsidiària i que el material quedarà a disposició dels interessats que hauran de fer front a la despesa de transport i dipòsit.

La PAH diu que no és una obra i que els fa falta per viure-hi

Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) assenyalen que presentaran les al·legacions en el termini de 15 dies tal com s'estableix perquè consideren que no es pot parlar d'una obra ja que el material es pot retirar fàcilment. Ara bé, no estan disposats a fer-ho perquè consideren que és el que necessiten per viure-hi i per fer-hi les activitats.

Per Doris, una de les persones que viu als terrenys, no hi ha motius per "justificar" aquest ordre de retirada del material. "Els hem dit que s'ha fet amb material reciclable, perquè volem demostrar als ciutadans que hi ha altres maneres de viure, sense necessitat d'especular amb l'habitatge i això és el que volem donar a conèixer aquí", afegeix. Des de la PAH creuen que el que "molesta" a l'Ajuntament és la seva presència tres mesos després que es desallotgés el bloc.

De cara al bon temps, tenen previst dur a terme un seguit d'activitats en aquests terrenys com ara fer classes de català i castellà o un mercat d'intercanvi. El seu objectiu final, diuen, és mantenir el projecte social del Bloc de Salt com a alternativa al sistema actual i que totes les famílies es continuïn ajudant.

Aturat un desallotjament a Salt

Una vintena de persones s'han aplegat davant de l'edifici del carrer Àngel Guimerà número 82 per aturar el desallotjament que hi havia previst a dos quarts d'una del migdia per ordre del jutjat d'instrucció número 3 de Girona. La comitiva judicial, però, no ha fet acte de presència i cap a tres quarts de dues s'ha sabut que el jutge havia ordenat la seva suspensió fins a nova data.

La portaveu de la PAH, Marta Afuera, ha explicat que el cas d'aquest pis era bastant "estrany" perquè l'expedient datava del 2008 i anava a nom de la CAM i no pas del Banc de Sabadell, que n'és l'actual propietari. Aquest matí s'ha entregat tota la documentació i s'estava a l'espera del que decidís finalment el jutge. En l'habitatge hi viuen cinc persones. Els propietaris, amb dues criatures petites -de 2 i 8 mesos- es van quedar a l'atur i no van poder fer front al pagament de l'hipoteca. Fa pocs dies van decidir marxar de forma temporal per por a ser desallotjats. Entre les persones que hi viuen actualment hi ha el germà de la dona i ha fet la tramitació com a representant de la família.